Hantverkarna höjde priset i efterhand! Får de göra så?

Hantverkarna rev ut badrummet – men för att göra klart jobbet vill de ha mer betalt än det som är överenskommet. Får de göra så? Experten reder ut.

hantverkarna höjde priset

Vi anlitade hantverkare för att renovera badrummet och godkände offerten med fast pris för arbetskostnad och beräkning av materialkostnad. Men efter att de rivit ut vårt gamla badrum, vill de nu höja priset rejält. De skyller på omvärldsläget och inflationen. Om vi inte går med på det gör de inte klart jobbet. Har de rätt att göra så?

Uppgiven familj

Svar: Jättebra att ni har ett skriftligt avtal med hantverkaren som visar vad ni har kommit överens om. Har ni avtalat om ett fast pris så är utgångsläget att priset inte får ändras i efterhand så länge företagets uppdrag inte förändrats, t ex genom att ni kommit överens om ett tilläggsarbete.

Menar företaget att force majeure ligger som grund för prishöjningen, så behöver de bevisa det. Då ska något ha skett som ligger helt utanför företagets kontroll, som påverkar förmågan att fullgöra avtalet.

Utgångsläget är att ni ska betala det fasta pris ni har kommit överens om och inget mer. Skriv till företaget och be det att slutföra arbetet som ni har avtalat om. Spara alltid en kopia, det går bra med mejl.

Hallakonsument.se kan ni läsa mer om detta. 

Katarina Luukkonen, rådgivare på Konsumentverket

Läs också: Se upp för hantverkarstrul – förebygg de vanligaste fallgroparna


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar