Läsarfråga: Är klättrande växter farligt för huset?

Kan växter som klättrar på husets fasad vara farligt? Experten svarar. 


Jag älskar klätterväxter mot fasaden, men har hört att det är farligt? Vad ska man tänka på om man ändå vill ha en grönskande fasad?

Eva H

Svar: Farligt är ett ganska starkt ord, men jag förstår vad du menar! Att låta klätterväxter växa på fasaden bidrar i praktiken till att du måste underhålla ditt hus oftare. Växtens rotsystem kan förstöra eller försämra viktig dränering. Växten skapar skugga och fukt på fasaden vilket resulterar i röta på sikt. Har du en fasad av betong, tegel eller puts skulle jag inte vara så orolig, men är den av trä så bör man vara lite försiktig. Låt då växten klä delar av fasaden som pelare. Kapa t ex en armeringsmatta i två rutors bredd, dvs 30 cm, och mattans fulla längd, 230 cm. Montera så att de hamnar ca 10 cm ut från fasaden och med ett mellanrum på ca 50 cm. Då får du större luftgenomströmning vid fasaden och mindre risk för röta. 

Har du självklättrande växter som vildvin och murgröna så kan det vara bra att hålla lite extra koll och se till att de håller sig på armeringsmattan. 

Björn Christiernsson, Vi i Villas snickare

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar