Läsarfråga: Är målarfärg farlig för barn?

Är inomhusfärg farlig för barn och vad finns det för miljösnälla färger? 
Ekotoxikologen svarar! 

Vi ska måla om i våra barns rum och vill gärna ha en miljövänlig färg som inte luktar så starkt och inte är farlig att andas in. Vi vill helst inte använda linolja eftersom det ska torka länge och tar mycket tid. Hur farlig är inomhusfärg för oss människor, speciellt barn, och vad finns det för miljösnälla färger?
Nicole

SVAR:

Eftersom de flesta färger på marknaden i dag är vattenbaserade luktar de inte lika starkt som de tidigare färgerna som var baserade på organiska lösningsmedel. Men även vattenbaserade färger innehåller farliga ämnen, och därför måste man skydda sig med handskar för att undvika t ex allergi.

För att göra ett så bra miljöval som möjligt är det bra att välja miljömärkta produkter, som Svanen eller Bra miljöval, eller produkter som har fått bra betyg i de frivilliga miljöbedömningssystem som finns för byggprodukter, som Basta, Sunda hus eller Byggvarubedömningen.

Erik Gravenfors, ekotoxikolog och kemist

TV: Redaktionens bästa klipp!
I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar