Läsarfråga: Hur får vi katten att gå på lådan?

Hur får vi raskatten att använda kattlådan? Experten svarar. 

Vi har en raskatt som vi fått från ett katthem vid två års ålder. Problemet är att han inte alltid använder kattlådan när han bajsar (det gjorde han i början). Vad ska vi göra?

”Desperat”

Svar: I första hand bör ni utesluta att katten lider av en fysisk sjukdom. Om den är normalt frisk kan det vara värt att prova sig fram med att ändra kattens miljö, som att låta den välja mellan flera kattlådor. Ni kan också byta till en annan typ av kattsand och vara extra noga med att hålla rent i lådan. Katten kan också påverkas av att det finns andra katter i samma hushåll eller om livssituationen har förändrats (som att den gått från att vara ute- till innekatt). Om problemet kvarstår finns det veterinärer med fokus på katters beteende som kan göra en mer djuplodande analys.

Pernilla Melander, Agria Djurförsäkring

TV: Redaktionens bästa klipp!
I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar