Vi är en familj med två barn och pratar mycket om klimatångesten. Vad kan vi göra i vardagen för att minska vårt klimatavtryck på hemmaplan?
Familjen Andersson
Svar: Här är en lista över det bästa man kan göra, det allra viktigaste är att skippa köttet!
- Nötkött står för 10–15 % av vår klimatpåverkan. Välj vegetariskt, eller ät kyckling och gris, de har avsevärt lägre klimatpåverkan.
- Släng inte mat! Matsvinnet står för kring 5–10 % av Sveriges totala klimatpåverkan. Använd näsan när du kollar igenom kylskåpet, bäst före-datum är bara en riktlinje! Lukta, smaka!
- Tänk till innan du river ut köksinredningen. Kanske kan du spara delar av det gamla, som t ex skåpstommar. Nytillverkning påverkar klimatet.
- Sänk värmen, ett par grader lägre inomhustemperatur sparar energi.
- Spara på varmvattnet, duscha snabbt och låt inte kökskranen stå på i onödan.
- Behöver du vädra så gör det snabbt och rejält. Låt inte fönstret stå på glänt i kylan.
- Handla hållbart, lägg hellre några extra slantar på kvalitet så behöver du inte köpa nytt så ofta.
Mats Björsell, miljöekonom Naturvårdsverket
Läs också: Paul Svenssons tips för att minska matsvinnet