Läsarfråga: ”Kan min ex-sambo kräva huset?”

Gäller sambolagen även fast jag har betalat mycket mer, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar.

Jag och min ex-sambo köpte ett hus tillsammans och flyttade in. Jag stod för 70% av kostnaden och tog lån, medan hon lade in resterande 30%. När vi nu går isär menar hon att hälften är hennes enligt sambolagen. Kan det stämma fastän jag betalat så mycket mer, och finns i så fall någonstans jag kan överklaga?


Svar: 

När par flyttar ihop och köper bostad aktiveras sambolagen och ni blir sambor. När förhållandet tar slut innebär sambolagen att värdet av hemmet och de möbler var och en har köpt för att användas gemensamt ska fördelas med hälften. Så, ja, du måste dela med dig av hälften av värdet på huset. Dock får du innan värdet delas göra avdrag för ditt bolån, det kallas skuldtäckning i bodelningen. Det är alltså först efter du minskat beloppet för värdet av bostaden med ditt kvarvarande lånebelopp som du delar detta med hälften. 

Vill man vara säker på att slippa dela med sig av det man köpt gemensamt måste man göra ett samboavtal. Där kommer man överens om att avtala bort sambolagen. Har ni inget sådant bör du prata med en jurist för att se om bodelningen kan jämkas till din fördel. 

Om du vägrar gå med på bodelning kan din sambo vända sig till tingsrätt för en ”bodelningsförättare”, oftast en advokat som utses av tingsrätten för att tvinga igenom bodelning. Kostnaderna måste båda betala och det brukar bli ganska dyrt.

Linda Ljunggren Syding, jurist på Lexley

Läs också: Kär och galen? Glöm inte äktenskapsförodet! 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar