Läsarfråga: ”Kan det finnas löss i second hand-fyndet?”

Kan man få med sig löss hem i saker man köpt second hand? Experten svarar! 

Jag älskar second hand­fynd men har läst en del om vägglöss, kan de finnas kvar i gamla fåtöljer, tyg etc? Hur kan jag undvika vägglöss?

Retro-loppan

SVAR:

Vägglöss har ökat i Sverige de senaste 20 åren, och även om de flesta drabbas under resor i och utanför landets gränser så finns det andra sprid­ ningsvägar också. När det gäller second hand­möbler så är det inte helt riskfritt. Om t ex en säng eller soffa har stått i ett vägglusangripet utrymme så kan vägglössen ”lifta” med möbeln. Vägglöss vilar under dygnets ljusa timmar i sprickor och håligheter i bl a möbler där människor sovit. Där lämnar de spår i form av svarta prickar, som en tuschpenna ungefär. Ser man sådana spår ska man undvika att köpa möbeln. Det går dock att sanera möbeln, anlita då den skadedjursfirma du har genom din hemförsäkring.

Thomas Persson Vinnersten, Anticimex

Läs också: Hur slipper jag älgflugor?

TV: Redaktionens bästa klipp!
I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar