Läsarfråga: ”Vårt syskon betalar inte!”

Hur fördelas egentligen ansvaret när man äger hus ihop med syskon? Experten svarar! 


Jag och mina två syskon har fått ärva våra föräldrars hus (mamma dog nu i somras) och nu ska vi ta hand om det tillsammans. Två av oss vill fixa taket (som varit dåligt länge) men mitt ena syskon varken vill eller har råd att betala. Det börjar bli jobbigt och riktigt tjafsigt mellan oss. Jag känner mig villrådig och är tacksam för alla råd om hur ansvar ska fördelas när man äger hus ihop?

Lena N

SVAR:

Grundtanken är att allt ska delas lika mellan er tre när det kommer till huset: alltifrån kostnader till användning, trädgårdsarbete med mera. Bäst är att prata igenom hur det ska delas lika. Ni kan skriva ett samäganderättsavtal där man skriver ner det man kommer överens om. Då kan ni bestämma att det ska vara majoritetsbeslut på att exempelvis renovera och att alla måste följa det som bestämts. Men om ett syskon inte har råd så är det såklart svårt. Antingen får två betala denna gång och komma överens om att ert syskon betalar något annat längre fram, eller så skriver ni ett skuldebrev. Eftersom ni är tre delägare kommer ni alla att få lika mycket fördel av att taket är fixat och då kan ni se det som att ni lånar ut pengar till den tredje. Ert syskon blir skyldig beloppet hen skulle ha betalat, och ni bestämmer när och hur belopp ska betalas tillbaka.

Om det fortsätter, och ert syskon alltid sätter sig emot eller inte har råd att göra nödvändiga förbättringar kanske det är bättre att du och ditt syskon köper ut ert syskon. Kanske inte önskvärt men ibland, tyvärr, den bästa utvägen.

Molly Malm, jurist, Avtal 24

Läs också: ”Måste man köpa en dyr ytterdörr?”

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar