Vattenfall, rolig lampskärm och mycket mer – spana in månadens läsarbyggen

Missa inte månadens roliga läsaridéer: som Jimmys fina vattenfall, Majas fiffiga lampskärm eller Julias smarta anslagstavla. 


1. Jimmy byggde ett vattenfall i trädgården

”Redan när jag köpte huset 2011 började jag fundera på att bygga ett vattenfall hemma i trädgården, och i mars i år satte jag igång. Allt är gjort för hand med enbart spade, skottkärra och vattenpass. Totalt har jag grävt och forslat bort fem ton jord och sand, och det gick åt åtta ton sten.

Fallhöjden är cirka åtta meter och dammen är på cirka 1 700 liter. Vattenfallet drivs av en pump som pumpar 25 000 liter i timmen samt ett UV-filter som filtrerar 8 000 liter vatten i timmen.

På kvällen tänds belysningen: sex led-spottar som lyser upp vattnet samt belysning i bänken nedanför, som man kan sitta på.

Jag är väldigt nöjd med bygget, gillar att höra porlandet och se mina fiskar i dammen – olika sorters koi, Harewaki, Doitsu shiro utsuri och Ginrin hi-utsuri. Nästa projekt blir ett mindre vattenfall, men med större damm på tio kubikmeter.

Tidsåtgång: Ungefär 25 -timmars fysiskt arbete. ”Men skulle jag lägga till all tid jag lagt på att hämta all sten, växter, pumpar, dammduk, belysning, murbruk och tillbehör så blir det nog det fyrdubbla.”

Kostnad: Totalt cirka 20 000 kr inklusive pumpar, växter, sten, dammdukar, filter och lampor.”

Jimmy Berglundbor i Tyringe, Skåne, tillsammans med flickvännen Lina och hennes barn, Elin och Mira.

2. Smart och snygg dynförvaring

”När vi hade köpt vår utegrupp funderade vi på hur vi skulle förvara alla dynorna. Efter lite klurande och några arbetstimmar hade vi plockat ihop lite material från logen. Vi är mycket nöjda med resultatet.”

Ninni & Rune, Ydre

3. Anslagstavla av kork

”Jag fyndade några korkplattor och skar till en moln-anslagstavla. Älskar kork!”

Julia Norman, Nödinge, @mintpastill på Instagram

4. Fiffig lampskärm med fjädrar

”Jag gjorde om en vanlig trist lampskärm med lite fjädrar och lim. Ett kul och enkelt -pyssel!”

Maja Lantz, @majlis på Instagram

5. Skor blev förvaring på väggen

”Jag köpte ett par dekorativa snabelskor i Istanbul och valde att sätta upp dem på väggen. Perfekt förvaring av våra fjärrkont-roller, två prylar som förr envisades med att försvinna. Att skorna är lite gamla och slitna adderar bara till charmen.”

Björn Fant, Ekerö

6. Stentavla med ljushållare

”Jag sågade ut en rund spånskiva och skruvade fast björkstubbar lagom stora för att få plats med värmeljus i glas ovanpå. Sedan limmade jag fast platta stenar, dekorsten och kottar från skogen. Tavlan blev väldigt tung!”

Karin Jonsson, Nyköping

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar