Leila Lindholm: ”Det var en bedagad skönhet vi köpte”

Hon är en av våra största matinspiratörer – men visste du att hon även ägnat sin smak och sitt detaljsinne åt en tio år lång husrenovering? Häng med till Mariefred!


I närheten av strandpromenaden i pittoreska Mariefred ligger en stor, ljusblå träkåk i nationalromantisk stil. Att kliva in i det huset är bokstavligen som att stiga in i Leila-land. På vitmålade trägolv står stora howardfåtöljer, och på väggarna sitter randiga tapeter från Ralph Lauren. Här hänger inramade bilder från diverse marknader och butiker som Leila samlat på sig. Och i hjärtat av allt finns det 50 kvadratmeter stora, platsritade köket inspirerat av franskt 20-tal med mörka luckor, klassiskt crèmefärgat kakel och vita marmorbänkar. Ja, ett riktigt drömhem. Men precis som att Rom inte byggdes på en dag bygger sig inga drömhem av sig själva, påminner Leila med ett skratt.

– Det har varit ett megaprojekt. Vi har renoverat i omgångar i nästan tio år och är fortfarande inte klara, utan har ett våningsplan kvar. Samtidigt är det snart dags att börja förbättra saker. För lever man som småbarnsfamilj i ett hem där vi också gillar att ställa till med kalas så uppstår skavanker. Men någonstans får man bestämma sig för om man vill bo i ett museum eller ha ett levande hem.

Köket är familjens hjärta.

Det ska vara kul att vara i köket, för stora som små. Leila bakar gärna med sina barn, och låter dem prova själva för att låta dem upptäcka glädjen och magin i köket.

Den Q-märkta villan från 1922 ritades av arkitekten Ragnar Östberg, som också ligger bakom Stockholms stadshus. Leila har alltid varit svag för hus med karaktär och annorlunda arkitektur – hus som väcker tankar – ”jag har aldrig drömt om en nybyggd villa”.

– Det är intressant att bo i ett hem ritat av en så pass skicklig arkitekt. När vi flyttade in slogs jag direkt av att det fanns en tanke kring allt, som hur ljuset flödar in. Man kan alltid hitta en plats i solen här.

Men det var en bedagad skönhet som behövde renoveras ner i minsta vrå. Eller, som Leila uttrycker det, ”huset behövde få upprättelse”. Paret var redan vid köpet relativt införstådda med att mycket behövde göras på sikt.

– Sedan blev vi visserligen varse om direkta behov när det första kraftiga sommarregnet kom och taket började läcka. Då fick punkten ”taket behöver läggas om så småningom” direkt högre prioritet, säger Leila.

Alla ytskikt behövde fixas, exempelvis hade huset ett 80-talskök med bruna plastmattor och det fanns flera sänkta, vävspända tak.

Läs också: Anders Bagge: ”Hundarna sover alltid i vår säng!”

– Det kanske var modernt på 60-talet men är inget man vill bejaka nu.
På väggarna satt lager på lager av tapeter, det krävdes dagar av rivande och slitande innan de kom ner till själva råsponten.

– Vi har mestadels anlitat hantverkare, och dem betalar man ju per timme, så det var smart att jag var mammaledig det första året. När man gör en så här omfattande renovering behöver man ju göra en projektering och tänka igenom var vägguttag ska sitta, vilka spottar och dimrar vi vill ha, vilken färg det ska vara på golven och ja, allt blir billigare och bättre att tänka ut innan man skrider till verket.

Detaljerna är något Leila sätter stort värde på. Mårten har tagit ett större ansvar för utvändiga saker som takomläggning och dränering, Leila har projektlett den invändiga renoveringen med stort fokus på detaljerna.

– Det kan handla om att byta ut fula plastvred på element till slottsvred i mässing eller hitta vackra dörrbeslag till innerdörrarna. På fönstren satt en salig blandning av beslag, men några var original och efter lite letande insåg jag att man kunde köpa nya i samma stil från Eskilstuna Kulturbeslag. De gamla lämnade jag in på förkromning.

Härligt pastelligt är Leilas signum.

Rejäl matkällare fylld med både bubbel och hemlagat.

Leilas inredningsstil för tankarna till Maine och New England i kombination med Frankrike. Den är tidlös med en personlig touch, och Leila anser att ett hem växer fram över tid. Det är ju en samling av ens liv.

– Många av våra föremål berättar en historia för mig. Det kanske är ett reseminne eller en fåtölj jag drömt om att köpa i många år. Jag tycker också att det är viktigt att ta hänsyn till husets karaktär och omgivning. Vårt tidigare lantställe, som var ett 1700-talstorp, inredde jag såklart i en annan stil. För mig handlar det om att ta hand om vårt kulturarv.

Även trädgården har krävt tid och omsorg. I dag är det en mysig plats med knotiga äppelträd, en lagom vildvuxen häck och rabatter fyllda av rosor. Men visst har de mött utmaningar även där.

Skön och vilsam plats för frukost.

– Jag var snabb med att ta tag i rabatterna runt huset och plantera blommor, men när vi skulle dränera grävdes allt upp och fick göras om. Man kan ju inte lyckas med allt, haha. Men herregud vilken lervälling det var här då.

Trädgården är Leilas oas. Med rumpan i vädret och fingrarna i jorden hittar hon lugn. Hon skapar ”rum” även ute, genom placering av buskar och blommor. Hennes mamma är trädgårdsmästare och ekologisk grönsaksodlare, så de gröna fingrarna har hon ärvt, även om hon har lärt sig det mesta genom trial and error och googling.

– Mitt ideal är engelska trädgårdar, med massor av rosor och överdådiga hortensior. Men jag tycker även om våra bärbuskar, som barnen kan ta och äta ifrån. Att kunna gå ut i trädgården och plocka egna hallon – det är livslyx.  

Leila har renoverat sitt drömhus i tio år. Viktigt har varit att känna in husets karaktär och stil.

I trädgården står också ett 21 kvadratmeter stort växthus, som inte bara inrymmer tomatplantor, utan även bord till fika och fest.

– Vi har det som uterum, barnen älskar det. Dessutom är det praktiskt i ett land som Sverige att ha tak över huvudet ibland. Det är mysigt att sitta där och fika när det regnar och man hör dropparna slå i taket. Men även när det är mycket mygg på sommar.

Finns det något du fortfarande drömmer om?

– Att bli klar, haha. Just nu ligger fokus på fasaden, som behöver målas om. Sedan drömmer jag också om en redskapsbod, med ordning och reda på krattor och spadar.

Leilas 3 inredningstips

• Känn in husets karaktär och utgå därifrån. Ett funkishus kräver en annan stil än en sekelskiftesvilla.
• Blanda gammalt och nytt, det ger patina och en trevlig känsla till hemmet.
• Gör ett moodboard innan du skrider till verket och inreder ett rum. Jag har många bra exempel på det på min hemsida, Leila.se.

Försommarfest

Jag gillar att laga mat utomhus så man kan prata med gästerna samtidigt. Jag grillar gärna hela kycklingar, hela lax­sidor eller lammstek på ben och serverar med matig sallad och såser till. Är vi färre kan man servera tacos med jätteräkor. Bubbel eller pärlande ljust rosévin dricker vi till. Ur högtalarna flödar Ella Fitzgerald.

Ärtglass! Gjord på banan, ärter och mynta!

Saltrostade padrones – enkelt och fräscht tilltugg!

1. Hetta upp en stekpanna, rosta hela padrones med olja och flingsalt tills de bitvis blir sotigt svarta.

Till 4 portioner: 200 g pimiento de padrón, 1 msk olivolja, flingsalt.

Om Leila

Namn: Leila Lindholm
Ålder: 43 år.
Familj: Sambon Mårten och barnen Walter, 9 år, och Olivia, 6.
Bor: I Mariefred.
Gör: Kock och kokboksförfattare, programledare och ägare och grundare av Leilasgeneralstore.com.

Läs också: Agneta Sjödin: ”Jag har en ensamvarg i mig”.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar