Linda Bengtzing: ”Vi har råttor i krypgrunden”

Hon lagar gärna felen i hemmet på egen hand, gillar inte när det är ljust och fräscht, och eldar upp otillåtna saker i öppna spisen. Följ med på en rundtur hemma hos sångerskan Linda Bengtzing!


Linda Bengtzings pampiga 20-talsvilla utstrålar något av en herrgårdskänsla där det ligger uppe i en backe i Stockholmsförorten Tyresö.

– Vi köpte det för åtta år sedan. Första gången vi var här och tittade fick jag panik. Allt var rörigt och det fanns in- och utgångar överallt. Men något gjorde att vi kände att vi ville åka tillbaka och kolla igen – och då kände jag att jag aldrig ville åka härifrån, berättar Linda.

Hon och sambon Peter vann dock inte budgivningen.

– Men då ringde ägarna och sa att de hellre ville sälja till oss än dem som vann. Vi var kanske lite lättlurade för det var väldigt mycket i huset som inte var som det skulle och som vi har varit tvungna att rätta till. Många gånger har vi tänkt att vi inte orkar mer och vill flytta härifrån, säger Linda.

Intill den 350 kvadratmeter stora villan har familjen en pampig pool.

Dottern Veras rum är en dröm för åttaåringar.

 

Läs även: Paolo Roberto: ”Jag delar tomt med min exfru”

 

Svartmögel i badrummet

Det första hindret som paret stötte på var att energideklarationen den tidigare ägaren hade gjort inte stämde överens med verkligheten.

– Alla som minns vintern 2009–2010 vet att det började snöa i oktober, fortsatte hela vintern och var 20 minusgrader. Förra ägarna uppgav en elkostnad på 17 000 kronor för ett år, men det var vi uppe i på en månad.

Nästa stora problem dök upp när Linda och Peter bestämde sig för att renovera ett av sina tre badrum.

– Vi upptäckte svartmögel under kaklet. Eftersom samma person hade gjort alla badrum förstod vi att vi var tvungna att renovera samtliga.

Hur lång tid tog det att få bukt med svartmöglet?

– Det blev klart ganska snabbt, men då hade vi pungat ut med mer än vi hade råd med. Tre badrum, alla vet vad det kostar.

Det visade sig dock att problemet med mögel inte stannade i badrummen.

– Vi skulle fixa mitt arbetsrum, och upptäckte svartmögel där också. I mitten av luftspalten i taket var det tätt, så det kom inte igenom någon luft. Sedan har det varit tusen saker ytterligare – på 350 kvadratmeter är det mycket som kan gå snett.
Linda berättar att huset inte är i toppskick idag, men förhoppningsvis är den värsta biten över.

– I stället för att vilja flytta så har kärleken till villan blivit större efter allt som har hänt. Nu älskar vi huset över allt annat, säger hon.

Idag älskar Linda Bengtzing sitt hus, men vägen dit har kantats av skyhöga elkostnader och svartmögel i flera rum.

 

Är en hemmafixare

När mindre fel uppstår i hemmet är det Linda som kavlar upp ärmarna och löser problemet.

– Ledstången i trappan har min dotter hängt i så att det har lossnat stora sjok. Det blev ett stort hål i väggen – och då fixade jag det. Vissa saker anlitar jag förstås folk för att få hjälp med. Mitt nästa projekt blir att kontakta Anticimex eftersom vi har råttor i krypgrunden.

Rosa är rätt på Lindas toalett. 

Vad är det bästa med att vara villaägare?

– Att vi bor så avskilt. Här kan man väsnas och springa naken – det finns inga begränsningar vilket är väldigt skönt. Dessutom har vi egen pool, så på sommaren har vi vår egen oas här.

Vad är det jobbigaste då?

– Allt går sönder, frågan är bara när. Äger man ett hus så finns det ju ingen vaktmästare att ringa.

Vad tror du att dina grannar säger om dig om jag frågar dem?

– Frågar du min närmsta granne har han nog en hel del att säga, för vi har fyrhjulsdrivna bilar och skiter i när det snöar. Han skottar varje millimeter och så kör vi förbi och skvätter snö på hans fina skottade väg. Annars tror jag inte att grannarna tycker att jag är så jobbig, haha.

 

”Jag har ingen stil”

Inredningsmässigt har Linda blandat gammalt och nytt med sådant hon hittat på resor, men själv tycker hon inte att hon har någon stil.

– Mycket är ärvt och gammalt. Jag är inte mycket för det där vita och fräscha. Ibland byter jag kuddar och textilier, och jag älskar levande blommor – kan ha hur mycket som helst. Peter är inte ens medveten om att vi har kuddar och blommor. 

Vilken inredningspryl är du mest nöjd med?

– Jag är nykär i mitt älghorn som sitter i hörnan vid öppna spisen. Min morfar har precis gått bort och det var han som sköt älgen, så det hornet ville jag ha.

Vilket är ditt dyraste köp till hemmet?

– Det är nog bordet och stolarna. De kommer från Mio och kostade omkring 35 000 kronor.

 

Läs även: VI i Villa hälsar på hemma hos Carola!

 

Städar nästan varje dag

I ett stort hus blir det förstås en hel del yta att dammsuga. Den biten sköter oftast Linda.

– När man har 350 kvadratmeter räcker det inte att städa varannan vecka – det krävs att man gör det nästan varje dag.
Sångerskan berättar att hon även är den som sköter det övriga hushållsarbetet.

– Det beror inte på att Peter inte vill utan för att han inte har en chans. Jag arbetar hemma och är så störd att jag inte kan jobba innan jag har fixat allt i huset. Efter att ha bäddat sängarna fixar jag tvätten, plockar ur diskmaskinen, förbereder lunchen, plockar upp ur frysen till middagen och så vidare. Jag bakar mycket också. Jag är en fruktansvärt bra hemmafru, haha!

Hur mycket tid lägger du på hemmet varje dag?

– Det vill jag inte ens tänka på. Men nu när jag har börjat skriva får jag inte ro här, hur fantastiskt huset än är. Jag behöver ha ett ställe där jag kan sitta och skriva.

 

I badkaret kan man hitta Linda flera gånger i veckan.

 Berätta om din bok!

– Den bygger på en skröna från Västergötland där jag kommer ifrån. Jag har skrivit tre böcker som handlar om samma huvudpersoner, Boxarn och Prinsessan, och alla bygger på sådana skrönor. Det är berättelser jag fick höra när jag var liten som jag har tvistat om och gjort barnvänliga, för några är riktigt ruskiga. Det dyker även upp frågeställningar som föräldrar och barn kan diskutera om de vill, exempelvis döden eller att den ena karaktären är väldigt flickig medan den andra bygger på mig som är lite mer av en pojkflicka.

Du kan sjunga och skriva – har du någon mer oanad talang?

– Jag är en jävel på att göra upp eld! Jag tänder vår öppna spis hur lätt som helst. Man måste få syre mellan pinnarna, det måste byggas upp luftigt. Att ställa veden som en indianeld är helt fel. Man ska lägga den som en hashtag* och bygga flera sådana på varandra, och därefter lägger man något lättantändligt i botten – till exempel papper. Peter kallar mig för pyroman, för jag eldar även saker som man inte får elda. Jag eldade upp en docka häromdagen. ”Den här kastar vi. Äsch, vi eldar upp den”. Det får man ju inte eftersom det är plast. Men herregud, alla gör väl något som man inte får.

Till sist: Vilken är din favoritplats i huset?

– Det är i hörnan vid öppna spisen. Där sitter jag och jobbar, skriver, hänger, lunchar, läser, repar – allt! På kvällarna när vi har lagt barnen ses jag och Peter där och tar en kaffe eller en te i stället för att glo på tv. Det är ljuvligt.

Favoritplatsen i hemmet är vid brasan. ”Jag är en jävel på att göra upp eld”, berättar Linda. 

 

Lindas 3 bästa pooltips

1. Investera i ett skjutbart, genomskinligt pooltak. Det kostar en del men det hjälper till att hålla rent, är en säkerhetsåtgärd och man kan bada under det.

2. Skaffa dig en jättestor badleksak, till exempel en svan. Om du är en stressad person kan du lägga dig på svanen och guppa omkring. Jag blir avslappnad på bara några sekunder. Det är bättre än att yoga, nästan. Finns på Wish.com.

3. Köp ett självkemsystem när du bygger pool – det sköter rening, tillsätter klor och så vidare automatiskt. Jag ångrar att vi inte gjorde det.

 

Lindas favoritprylar i hemmet

 

Namn: Linda Bengtzing.
Ålder: 43 år.
Bor: Tyresö utanför Stockholm.
Familj: Sambon Peter Ståhlgren, 43, dottern Vera, 8, och sonen Nisse, 3.
Gör: Är artist och författare.
Aktuell: Släpper i höst barnboken Boxarn och Prinsessan tillsammans med Jojo Borg Larsson. Läs mer om boken på Boxarnoprinsessan.se.

Boxarn & Prinsessan (Amneteg Publishing), ca 149 kr.  


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar