Linda Lindorff: ”Till jul bakar vi varje dag!”

Hon gör tv om kärleken, lever i högt tempo – och till jul vill hon ha extra allt. Tur då att det finns talang i familjen! ”För två år sedan tog våra tre tjejer över köket”, säger programledaren Linda Lindorff.

Linda Lindorff

Den gula tvåvåningsvillan där Linda Lindorff bor ligger soligt på en höjd. Det är kallt i luften, men ändå bränner värmen invid fasaden. Det är en stilla tisdagsförmiddag, men så snart vi kliver innanför dörren blir det livat. Lilla Benedicte, 5, är pigg och ska till förskolan, men eftersom vi genast drabbas av svår avund inför hallens smarta förvaring vill Benedicte visa hur hon ordnar i skåpen. Jo, hon ordnar, hallen är nämligen hennes ansvarsområde …

Vi börjar ana att här finns knep att hämta.

Benedicte
Benedicte, 5, har hallen som sitt ansvarsområde.
Garderobsförvaring
När huset byggdes ut fick man plats för en rymlig hall. Skåpen byggdes av Ikeastommar och luckor från Järfälla Kök.

Här bor alltså Jacob och Linda Lindorff med sina tre barn Benedicte, 5, Wilhelmina, 9, och Lykke, 10. Linda är programledare på TV4 och Jacob är marknadsförare. Familjen har bott i huset i åtta år – men när barnen blev fler och utrymmet trångt blev utbyggnaden verklighet, en yta på 50 kvadrat.

– Jag är så nöjd! Av 50 kvadrat fick vi en hall – jag älskar, älskar förvaring – och ett tv-rum på nedervåningen, och på övervåningen två barnrum med extraloft. Det gjorde hela skillnaden! säger Linda.

Och fler projekt väntar när tid och råd finns. Köket är litet, alltför litet för fem matintresserade.

Linda Lindorff firar jul

– Trappan ska rivas ut och svängas åt andra hållet, då kan köket bli dubbelt så stort. Vi behöver en stor kyl och dubbelugnar eftersom vi ofta lagar mat och bakar samtidigt.

Badrumsväggen ska också flyttas för att skapa ett stort badrum med dubbeldusch. Tre sportiga tjejer kräver sitt! När det är gjort får Jacob ha sitt badrum i källaren ifred.

Linda Lindorffs heta kärleksråd från hus och gårdar

Bönderna i Bonde söker fru har lärt Linda mycket om kärlek, säger hon. Här är några lärdomar:

  1. Många går ensamma för att de inte vågar fråga och riskera att få ett nej. Man väntar på att någon annan ska ta steget – och så går åren utan kärlek.
  2. I Bonde söker fru bestämmer många bönder sig tyvärr för vem de vill ha redan när de läser kärleksbrevet och ser fotografiet. Sedan kliver hon in genom dörren och det känns absolut ingenting. Man får inte bestämma sig i förväg i livet, för kärlek handlar om kemi och den slår till där man minst anar, då måste man vara öppen för det!
  3. Kommunikation är allt. Även om gnistan och kärleken finns kan den dö om man inte pratar.
  4. Man ska aldrig ta något för givet. Jag är numera tacksam varje dag för min familj. Att jag får vara kär och vara älskad. Allt kan förändras när som helst.
Visa mer
Visa mindre

Ni är två hårt arbetande vuxna och tre galet pigga tjejer. Hur trixar ni ihop vardagen?

– Vi vränger ut och in på oss. Tjejerna har många aktiviteter, jag är hönsig och låter dem inte gå själva så jag kör taxi Lindorff. De har dans och spelar tennis på olika platser och tider – ibland samma tider! Ibland kör det ihop sig helt – på tisdagar klockan fyra ska jag vara på tre ställen samtidigt!

Barnrum hos familjen Lindorff
Utsikt från loftet i ett av flickrummen.

För att få ihop tillvaron måste alla hjälpa till. Fasta rutiner är till hjälp – på söndagar gör barnen alltid läxorna. Och de tar sin del av hemmasysslorna.

– De två äldre lagar mat ett par dagar i veckan och sköter sina rum, alla tar hand om sin rena tvätt och Benedicte håller fint i hallen.

”Men en dag exploderade ugnen, då blev jag jäkligt rädd!”

Linda Lindorff

Och det här med matlagningen är på fullaste allvar. För två år sedan tog tjejerna över köket. Där lagas alltifrån asiatisk lax till päronpaj och friterad zucchini – allt med tämligen okonventionellt handlag. Följarna kommenterar ständigt: ”Ojoj, var försiktig med kniven!”, ”Akta den heta oljan!”

– Barnen har fria händer i köket, även om jag är med, säger Linda.

– Matlagning är ju inte farligare än att klättra i träd eller cykla fort. Gör man sig illa lär man sig, det ingår när man växer upp. Men en dag exploderade ugnen, då blev jag jäkligt rädd!

Familjen Lindorff
Linda med sin man Jacob och deras tre döttrar. Foto: Privat.

Andra familjeprojekt måste skrotas, såsom Wilhelminas ödlor.

– Det funkade inte. Ödlor äter levande syrsor och jag fick åka till zoo och handla ett par gånger i veckan. Ibland låg det en beställning halvdöda syrsor i brevlådan – nej, det gick tyvärr inte.

Ni firar jul hemma vartannat år, vartannat i Lappland?

– Ja, och i år firar vi här hemma. Våra jular ska vara allt, fullt pådrag, och julen ska börja tidigt, tycker både jag och Jacob. Vi har ljus i träden, renar som lyser, vi bakar varje dag, bygger pepparkakshus och pyntar med massor av julblommor – vit och röd amaryllis, hyacinter och julstjärnor i alla fönster. Jag älskar julen, det är ingen stress för mig att pynta och förbereda, det är bara roligt.

– I fjol firade vi i Lappland, då köpte jag alla klappar på nätet, och så levererades de dit upp. Supersmidigt – utom för pappa som fick hämta ut paket varje dag på Ica Tallen i Vilhelmina!

7 snabba med Linda Lindorff

Bästa stunden på dagen? 14.30 när jag hämtar ungarna. Jag är en vallhund och vill ha alla samlade.

Det bästa med er trädgård? Att det alltid finns något soligt hörn dit vi kan flytta möblerna och sitta ute.

Läggningsrutiner: Alla tjejerna lägger sig i vår dubbelsäng, sedan läser jag eller Jacob och så bär vi in dem till sina rum.

Life hack: Jag och Jacob skjutsar hit och dit men räcker inte till. En dag insåg vi att det var billigare att äldsta tjejen fick ta taxi till tennisen än att vi ordnade barnvakt. 

Barnflicka: Nej.

Städhjälp: Ja.

Din favoritplats hemma? Köket – det är mysigast, samtidigt står jag knappt ut där, för det är så trångt! Men det är ändå mysigast!

Visa mer
Visa mindre

Linda Lindorffs barndom i Vilhel­mi­­na, med närheten till naturen, har präglat henne mycket. Familjen tillbringar flera veckor om året där, både vinter och sommar, och umgås med barnens mormor och morfar. Om vintrarna åker de skidor över fjället, gör skridskoturer på isen och pimplar.

– Ungarna får döda och rensa sin fisk själva med kniven. Det är ju roligare att få göra än att bara se på! Och när vi om somrarna ror över sjön i Vilhelmina och någon av flickorna blir törstig och doppar en mugg i vattnet och dricker direkt ur sjön – det gör mig lycklig. Det är så vi vill att det ska vara.

Det naturnära följde med till Lidingö och villalivet:

– En dag utan att komma utomhus – nej, då mår jag dåligt. Jag, Jacob och tjejerna gör ofta utflykter med termos och mackor, vi gör saker i naturen fast vi bor nära stan. Vi är väldigt lyckliga här, vi vill stanna här i vårt hus.

Linda Lindorff

Om Linda Lindorff

Namn: Linda Lindorff.
Ålder: 46 år.
Bor: I en villa på 220 kvm på Lidingö utanför Stockholm. 
Familj: Maken Jacob och döttrarna Lykke, 10, Wilhelmina, 9, och Benedicte 5.
Gör: Är programledare.
Aktuell med: Senaste säsongen av Bonde söker fru på TV4.

Läs också: Hemma hos Carola: ”Gud sa att jag skulle bo i ett slott”


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar