Måla eternit – så förnyar du tak och fasad som har eternitplattor

Trött på dina grå eternitplattor? Ge ditt eternittak en ny look med en ny fräsch färg!

tak i eternit


Har du ett hus med plattor i eternit gör du ofta bäst i att låta dem sitta kvar. Asbesten som finns i gamla eternitplattor gör ingen skada så länge man inte bryter sönder plattorna, det är först då fibrerna frigörs och blir farliga att andas in.

Hållbart material

Eternit är ett starkt och underhållsfritt material som tål höga temperaturer och blev populärt under andra världskriget eftersom det är ett hållbart och billigt material, Tanken var att det skulle efterlikna det mer exklusiva materialet skiffer och tillverkades både till tak och husfasader.

Eternit har fått sitt namn från det latinska ordet aeternitās, som betyder evighet, eftersom man menade att det skulle hålla för evigt.

Ett slitet eternittak kan få ett nytt utseende. Foto: Hagmans nordic

Byt eller måla eternit

Tycker du att dina gamla eternitplattor ser lite trista ut går det att lösa med ganska enkla medel. Enstaka plattor som blivit skadade eller fula går att ersätta med nytillverkade eternitplattor. Moderna eternitplattor är återvinningsbara och saknar asbest, men ser ändå ut som de gamla. Men det finns också speciell färg som går bra att måla med på eternit som tillverkas av ett flertal olika färgmärken, och i många av olika kulörer. Be om hjälp i färgfackhandeln eller byggvaruhandeln för att vara säker på att de hittar rätt färg och vilket rengöringsmedel du bör använda till grundarbetet. Glöm bara inte att använda skyddskläder – och undvik att använda högtryckstvätt eftersom det frigör de skadliga partiklarna.

Måla om en fasad i eternit – så gör du!

  • Rengör fasaden med målartvätt och mjuk borste. Spola av med en vanlig trädgårdsslangen – undvik högtryckstvätt! Använd skyddskläder och skyddsmask.

  • Samla ihop alla lösa fibrer innan de hinner torka, för att undvika damm, och lägg i en tätt försluten påse. Lämna detta till deponi tillsammans med dina skyddskläder.

  • Måla med fasadfärg avsedd för KC-puts eller be­tong. Handskar räcker nu som skydd.

Källa: Riksantikvarieämbetet

Måla om ett obehandlat eternittak – så gör du!

  1. Rengör underlaget ordenligt, borsta bort alla lösa partiklar och avlägsna eventuell mossa. Använd skyddskläder. Ytan skall vara helt torr när målningen påbörjas.
  2. Spackla eventuella sprickor med Epoxispackel, vid behov armera med Armeringsmatta.
  3. Stryk ut takbeläggningsfärg för eternittak, enligt instruktion på burken.
  4. Minst två skikt krävs för att få en täckande yta.

Källa: Hagmans nordic

Läs också: ”Skador på takpannorna?”

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar