Månen ser olika ut från jorden beroende på var den är placerad i förhållande till vår planet och solen, och var på jordklotet man befinner sig. Det tar cirka 29,5 dagar för månen att snurra runt jorden och under den tiden går den igenom fyra olika faser.

Månens faser
Så här skiljer du mellan månens faser, utifrån hur de ser ut från jordens norra halvklot:
1. Nymåne
När det är nymåne är månen placerad mellan jorden och solen. Det gör att månens ljusstyrka är på minimum och den är väldigt svår att se med blotta ögat. Däremot kan den ses när det blir solförmörkelse, då månen befinner sig precis framför solen.
När det är nymåne två gånger på en månad, vilket händer ungefär vart 2,5 år, kallas det för ”mörk måne”.
2. Tilltagande måne

När solen belyser den västra halvan av månens skiva, sett från jorden, kallas halvmånen för ”tilltagande måne” eller ”första kvarteret”. Då är den böjd likt ett kommatecken.
3. Fullmåne

Fullmåne är när jorden ligger mellan solen och månen och månen är helt belyst.
När vi får fullmåne två gånger på en månad, vilket också inträffar vart 2,5 år, kallas det ”blå måne”. Månen blir dock inte blå, det bara heter så. När fullmånen är som närmast oss, upplevs den som större, vilket kallas för ”supermåne”, och när den är längst ifrån oss, och som allra minst, kallas det för ”mikromåne”.
4. Avtagande måne

När solen belyser den östra halvan av månen kallas det för ”avtagande måne” eller ”sista kvarteret”. Då är då som månen ser ut som ett C.
Läs också: Lär dig läsa molnen – de säger allt om vädret i sommar
Källa: Illustrerad vetenskap