Måns Zelmerlöw: ”Jag är fruktansvärt förälskad i min fiskarstuga”

Som nybliven fritidshusägare insåg Måns Zelmerlöw att han
faktiskt är rätt händig. När han inte har fullt upp med Eurovision och turnélivet bygger han sängar i sin fiskestuga.


Ett år efter att Måns Zelmerlöw vunnit Eurovision song contest med låten ”Heroes” är han högaktuell med programmet igen, när finalen går av stapeln den 10–14 maj i Globen. Denna gång som programledare tillsammans med Petra Mede, som leder Eurovison för andra gången i rad.

– Det är svinkul och känns än så länge rätt lugnt. För mig är musiken viktigast och i och med att jag lett ”mello” tidigare är jag rätt van vid situationen. Det är roligt att få uppleva Eurovision på ett annat sätt än förra året, och framför allt att få leda den med Petra. Jag tror att Stockholm kommer att vara en fantastiskt bra värdstad.

Är du nervös för något?

– Egentligen inte. Jag känner mig väldigt trygg i de nummer vi ska göra, så jag kan inte se vad som skulle kunna gå fel. Det är också lite jobbigt – jag och Petra har pratat om att vi är alldeles för självsäkra i det här. Men det är rätt skönt, någon gång ska man väl vara det.

Tillsammans med Petra Mede leder Måns Eurovision 2016. Foto: Janne Danielsson/SVT.

Hur har året varit sedan du vann?

– Det har varit helt sjukt. När jag kom hem från Wien var det hyllningar vart jag än kom, sen började min sommarturné en vecka senare, följt av Europaturné, julturné och Australienturné. Och sedan gjorde jag Vasaloppet. Så det har inte varit så mycket dötid alls. Jag märker nu att jag har lite fritid och det är både ovant och spännande. Det är då jag drar igång projekt, som att renovera köket hemma.

Om du inte tävlar eller programleder tävlingen, följer du den då?

– Jag ser garanterat sändningen. Jag tycker det är sjukt bra underhållning och har följt det sedan barnsben, suttit och betygsatt framför tv:n med mormor och morfar.

Med låten ”Heroes” vann Måns Eurovision Song Contest 2015. Foto: Stina Stjernkvist/SVT.

Får du något ledigt i sommar?

– Det hoppas jag inte. Först åker jag till bland annat Etiopien för min och Jonas Björkmans stiftelse Zbfoundation, där vi bygger en skola. Sen blir det sommarturné som jag hoppas leder in i en höstturné i Europa. Jag märkte i fjol att det är det jag vill göra. Jag trivs så fruktansvärt bra på vägen med mitt band, att vara tretton killar i en trång turnébuss som varje dag vaknar upp i ett nytt land. Det vill jag göra igen. 

Så ingen semester alls?

– Jo, mellan gigen blir det sommarstället. Jag kommer i princip att bo där i sommar.

Berätta om ditt sommarställe.

– Jag hade en lägenhet i Barcelona som jag sålde, eftersom jag insåg att så hektiskt som livet var så var det inte en festweekend där jag behövde – utan ledig tid och att isolera mig någonstans. Så hittade jag det här lilla stället förra sommaren och köpte det direkt. Jag har gjort många dåliga impulsköp i mitt liv, men jag är fruktansvärt förälskad i det här stället. Det är en fiskarstuga på en liten ö, man kan bara ta sig dit med båt. Det inget lyxigt alls utan väldigt genuint.

Vad är det bästa med att ha huset?

– Att det tar mindre än en timme att åka dit. Att det är helt isolerat. Bara att ha en verktygsbod och en åkgräsklippare gör mig så glad. Jag har aldrig varit händig i hela mitt liv men när jag fick en verktygsbod innebar det att jag började bygga saker. Och att sitta med en öl på åkgräsklipparen, det är jävligt harmoniskt.

Vad är det jobbigaste?

– Inför vintern förra året var det en del ångest, att hinna bomma igen och plocka upp båten innan isen kom. Det är rätt mycket som ska göras med egen brunn också, att blåsa ur alla rör så att de inte fryser och sådant.

Har du något projekt på gång därute?

– Många. Dels ska jag lägga trall ut mot vattnet, och så ska jag bygga sängar. I höstas byggde jag en säng som jag är så sjukt nöjd med. Jag har aldrig stått vid en gersåg tidigare men jag fick feeling och tänkte att det här ska jag klara.

Första byggprojektet i stugan blev en säng. Foto: Privat.

Vad gör du en ledig dag ute på landet?

– Då bygger jag något. Det är lite det man gör därute. Kanske har jag någon polare där ute och lirar tennis eller fotboll. Så åker man ut på en bryggbåt på kvällen och grillar och käkar middag ute på båten.

Är du trädgårdsintresserad?

– Jag tyckte det var jättespännande att odla när jag var liten. Ett projekt nu i sommar är att göra ett litet trädgårdsland. På sikt skulle jag vilja bli nästintill självförsörjande på att odla där.

Var trivs du bäst, i lägenhet eller hus?

– Jag trivs bäst i hus och har flera gånger de senaste åren varit inne på att flytta utanför stan.

Måns och hunden Messi bor i lägenhet, men tillbringar somrarna ute i fiskarstugan i Mälaren. Foto: Emelie Åberg.

Hur inreder du hemma i lägenheten?

– Jag gillar industriinredning. Jag har en dröm om att skaffa en gammal nedlagd fabrikslokal och inreda till boende med högt i tak och coola industrilösningar. Jag renoverar just nu köket hemma i lägenheten och det blir rostfritt, med lite storkökskänsla. Det kommer bli svincoolt.

Hur inreder du stugan?

– Helt annorlunda – där är det fokus på mys på ett annat sätt. Men det är väldigt meckigt att få ut grejer dit. Varje liten detalj som ska ut måste man tänka igenom, för det är lika jobbigt att ta saker därifrån. Min bryggbåt fick till exempel fungera som pråm när jag skulle få ut åkgräsklipparen.

Om Måns Zelmerlöw

Ålder: 30 i juni.

Bor: Lägenhet, 100 kvm, på Kungsholmen. Fiskestuga, cirka 70 kvm, utanför Ekerö.

Familj: Mamma, pappa, syster och hunden Messi. 

Aktuell: Som programledare för Eurovision song contest 2016. Ny singel som släpps i maj. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar