Miljösmartare livsstil – Johans tre enkla val

Vår miljöexpert Johan Tell listar sina bästa tips när du ska ut och resa!

Aldrig har det regnat så mycket, solen strålat så lite och varit så kallt i vår sjö. Sommaren 2012 sög (vilket även myggen gjorde) och fick mig att vilja resa söderut.

Januari i år tillbringade jag på Sicilien. Solen sken för det mesta, det gick att vandra, cykla, plocka mogna citroner och sitta på uteserveringar (bada är inte min grej). Jag förstår dem som flyger till Asien men genom att välja ett resmål i Europa ”sparade” jag utsläpp från sexhundra liter flygbränsle.

Alla resor påverkar klimatet varför man kan fundera lite innan man far iväg.

Tips på milösmartare resande

1. Stanna borta länge. Eftersom resan är miljöboven är det bättre med få långa än många korta resor. Spara semester, bli kvar, utforska en ort – det mår även din själ bra av.

2. Titta på djur. På många håll i världen är turismen en garanti för att skog inte huggs ner och djur inte utrotas. Betala därför för guider, djur- och naturupplevelser och bidra på så sätt till att bevara den biologiska mångfalden.

3. Kompensera din resas utsläpp. Köp utsläppsrätter, plantera träd eller stöd andra projekt där syftet är att ersätta fossil energi med förnybar. Varje seriöst flygbolag och charterarrangör har länkar om detta på sina hemsidor.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar