”Jag kan inte sova på grund av grannens belysning!”

Grannarnas belysning stör oss – vad gör vi, undrar en av våra läsare. Vår expert Ulf Henricsson kommer med tips och råd. 


Jag kan inte sova på grund av grannens belysning!

Vi har relativt nyinflyttade grannar som gradvis utökar belysningen av sin fastighet i ett område som saknar gatubelysning i övrigt. Det medför att det inte går att slappna av och vistas i hela huset, vilket är mycket stressande. De släcker klockan 03.00 och tänder klockan 06.00. Vi tvingas bada i deras reflekterande och överdoserade ljusbild. Vårt behov av mörker blir hela tiden ignorerat och stressen skapar sömnbrist och omlagd dygnsrytm.

Vi förstår inte varför någon kan ha rätt att belysa en annans fastighet och hus. Vi förstår inte varför svensk lagstiftning inte omfattar ljusdominerande grannförhållanden. Vi är ständigt outsövda, irriterade och långsamt döende efter meningslösa nätter utan riktig vila. Det borde vara förbjudet att sprida sitt ljusbehov utanför sin egen fastighet. Kan man få skatterabatt när det är min granne som bestämmer över hela nejden? Här har varit dispyter, misshandel av oss och polisanmälningar. Vi vägrar att överge vår livsuppfattning och kunskap. 

Tomas

Svar: Jag tolkar ditt brev som att du redan undersökt de lagliga möjligheterna att påverka er ”ljussituation” och mycket riktigt funnit att det inte finns lagrum för att tvinga din granne att släcka ned. Att påverka lagstiftarna för att få en ändring till stånd är knappast ett framgångsspår. Två alternativ återstår:

  • Kom överens med din granne om en lösning ni båda kan godta. Av ditt brev utläser jag att ni redan är så osams att ni behöver en opartisk medlare för att komma vidare. Vissa kommuner har sådana personer men om en sådan inte finns kan ni försöka finna en person som båda parter kan acceptera som medlare. En kompromisslösning är att ni skaffar mörkläggningsgardiner i den mest störda riktningen och grannen sätta i svagare lampor och/eller släcka de som stör mest.
  • Flytta – men innan ni gör det fundera på om det viktigaste är att få rätt eller att få en för båda parter godtagbar situation genom en kompromiss. När ni bestämt er vad som är viktigast – välj alternativ. Alla fungerande samhällen bygger på anpassning och kompromisser. 

Lycka till!

Vi i Villas relationsexpert Ulf Henricsson. Överste, tidigare internationell medlare.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar