Redaktionen väljer: 3 x ljudbokstips

Toppa semesterkänslan med en bra ljudbok i lurarna. Vi i Villas redaktion tipsar om tre favoriter just nu!

Beckmörk 1700-talsdeckare

1793
Av Niklas Natt och Dag

Ur fyra berättarperspektiv klär Niklas Natt och Dag av den sen-gustavianska tiden dess prakt och ståtlighet, och avtäcker en era av kött och blod, nöd och förtvivlan, men också förhoppningar och den vilja till förändring som sått fröna till vårt eget samhälle.

1793 är Bellman noir, en beckmörk sentida ättling till Drottningens juvelsmycke och ett knytnävsslag mot den idylliserade bilden av svenskt 1700-tal.

 

Gripande skildring av svenska soldater

Svenskar i strid
Av Anders Carlén och Mattias Falk
Sverige har inte varit i krig på snart 200 år, trots det har närmare 100 000 svenskar deltagit i konflikter jorden runt sedan andra världskrigets slut. Världen ser visserligen annorlunda ut idag än förr och fienden har nya uniformer och andra namn, men de unga soldater som åker ut för att kämpa för fred, för ett annat land, eller kanske för sin egen övertygelse drivs av samma längtan. De vill uppleva äventyr, ta ansvar och testa sina gränser.

Här möter du nio svenska soldater som tjänstgjort i strid på några av världens mest krigshärjade platser, från Kongo och Tchad till Bosnien, Libanon, Afghanistan och Vietnam. De berättar om sina personliga erfarenheter av att delta aktivt i en väpnad konflikt, om att leva under extrema förhållanden och ständigt dödshot, om kamratskapet och rädslan och om att skjuta för att döda.

 

Leif GW Persson briljerar

​Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv: Berättelsen om mitt yrkesliv
Av Leif GW Persson
Detta är historien om hur Gustavs grabb, Professor Wille Vingmutter, blev Professor Leif GW Persson. Om hur en dröm om ett liv som Mästerdetektiv blev till en karriär i att studera och lösa brott.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar