Res smart och billigt i jul

Att resa kring en högtid är oftast kostsamt. Fredrik Brändström, chefredaktör på Vagabond, tipsar om vad du kan göra för att spara på slantarna!


Planerar du att resa omkring jul och nyår? För att komma undan så billigt som möjligt är det oftast bäst att boka flygstol och hotell separat.

– Jag börjar ofta söka flyg via en prisjämförelsesajt som Flygresor.se eller Momondo. De scannar av de flesta andra resebyråsajter så att du kan vara ganska säker på att hitta de billigaste tillgängliga priserna. Boende bokar jag separat, via Hotels.com, Booking.com, eller Airbnb.com om jag är ute efter en lägenhet. Helt enkelt för att de är störst, har störst utbud, och är enkla att använda, säger Fredrik Brändström, chefredaktör på Vagabond.

Hur långt i förväg ska jag boka?

– Ju tidigare desto bättre är tumregeln, särskilt inför lov eller stora högtider.  Ska du resa under exempelvis julen så bör du helst boka minst ett halvår i förväg.  Under perioder då folk inte reser lika mycket behöver du inte vara ute i lika god tid, men generellt är det alltid bäst att boka tidigt. Ett tips är appen Hopper som håller koll på en specifik resa åt dig och meddelar dig om priset på resan har gått upp eller ner.

Är det billigare att resa vissa dagar och tider?

– Generellt så är det alltid dyrare att resa då de flesta andra reser, till exempel i anslutning till helger och lov. Själv reser jag ofta på tisdagar eller onsdagar om jag kan, framförallt tisdag har enligt min erfarenhet nästan alltid visat sig vara den billigaste dagen, medan priserna oftast är som högst om man reser fredag till söndag på en helg.

Vad ska jag undvika när jag bokar?

– Tacka nej till alla tilläggstjänster du absolut inte behöver, många sajter har specialiserat sig på att lura på kunderna extra kostnader, till exempel för att boka en speciell plats på flyget, en avgift för avbokning etc. Se i stället till att skaffa en reseförsäkring eller en utökad reseförsäkring till din vanliga hemförsäkring så är du safe om det skulle bli strul.

Hur sparar jag pengar på plats?

– Uber är ett bra tips, om man är i en storstad. Brukar bli billigare och framförallt har man koll på priset redan innan man hoppar in i taxin så man undviker att bli blåst. Är man ett större gäng så kan det löna sig att hyra en lägenhet med kök. Så att man inte behöver äta alla dagens måltider ute på krogen. Sedan finns det ofta gott om gratisevenemang, till exempel har många museer gratis inträde vissa kvällar etc. Det kan löna sig att göra bra research innan.

Kom igång med träningen, bli fixa hemma-smart, dansa, få trädgårdsinspiration, yoga, sjung och ha kul. Följ med Vi i Villa på vårens roligaste resa och ladda för sommar 2018. Läs mer om resan här!

  

Fredriks 3 bästa restips

  • Håll koll på om det är några stora evenemang på destinationen. Kring exempelvis stora sport- eller musikevenemang brukar flygbiljetter och hotellpriser skjuta i höjden. Veckorna efter till exempel festivalen Mardi Gras i New Orleans brukar vara de lugnaste på hela året, och då brukar det även vara väldigt lätt att hitta prisvärda flyg och hotell.
  • Res under lågsäsong. Mitt hetaste tips att inte åka samtidigt som alla andra. Om man har möjlighet vill säga, många är hänvisade till att resa utomlands på sommaren och kring de stora loven. Lågsäsong, och framförallt perioderna mellan hög- och lågsäsong är mina favorittider att resa.
  • Håll koll på den lokala prisnivån. För en stor familj kan 3–4 veckor i Thailand eller något annat asiatiskt land bli lika dyrt som 1 vecka i exempelvis New York eller vissa ställen i Karibien. Det är ingen dum idé att välja en lite billigare destination om du vill sätta lite guldkant på resan utan att behöva oroa dig för ekonomin.

Fredrik Brändström

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar