Så blir ditt husliv – partiledarna svarar: Ebba Busch Thor

Skärpta amorteringskrav, ökat rot-avdrag eller slopat strandskydd, vad är viktigast för dig som villaägare? Sveriges riksdagspartier svarar på frågor om husliv. Nu delar Ebba Busch Thor sina tankar.


Vad innebär en röst på Kristdemokraterna för dem som bor i hus?

– Att det blir lättare för fler att uppfylla drömmen om att skapa ett eget hem i ett hus man äger själv. Vi värnar det egna ägandet och möjligheten att bo i eget hus. Kd var fram till 2006 det enda partiet som ville avskaffa den dåvarande fastighetsskatten som då uppgick till 1 procent av hela taxeringsvärdet och tvingade hushåll att sälja sina hus. Tack vare kd avskaffades den skatten och ersattes med en lägre kommunal avgift 2008.

Allt fler lämnar de mindre orterna i landet för de större – går det verkligen att förhindra?

– Genom ett aktiv näringspolitik och genom ökad polisnärvaro på landsbygden tror vi att det kan bli mer attraktivt att bo på mindre orter som ofta är mycket charmiga och lunga. Något som inte minst barnfamiljer efterfrågar.

Hur ser vårt boende ut om 20 år?

– En del tror att framtidens boende främst blir i höghus i storstäderna. Men det är något djupt mänskligt att vilja äga sin egen bostad, att ha rum för familjen och närhet till natur. Det kommer inte förändras. I strävan efter balans mellan jobb och familjeliv och för att hantera ett stressat samhälle tror jag snarare att fler kommer söka sig till den sortens boende. Boendet kommer att vara snarlikt dagens men metoderna för uppvärmning kommer förhoppningsvis att förbruka mindre energi.

Rot-avdraget – bra eller dåligt?

– Bra! Det har möjliggjort för många familjer att göra nödvändiga renoveringar och bygga ut när familjen växer. Det har också gjort svarta jobb vita.

Hur ska vi få fler bostäder?

– Kristdemokraterna vill se fler aktörer på marknaden som pressar priserna. Vi behöver också stärka det regionala inflytandet över bostadsplaneringen och förenkla regelkrånglet. Långsiktiga villkor för såväl byggande som förvaltning och ägande är en viktig del. Vi vill också stimulera andrahandsuthyrning av bostäder. Delar av en villa eller lägenhet ska kunna hyras ut skattefritt. Det skulle snabbt skapa många nya bostäder och inte minst hjälpa unga att få en bostad.

Hur vill ni förhindra en bostadsbubbla?

– Det enda som långsiktigt hindrar ohållbart stigande bostadspriser är en fungerande bostadsmarknad. Därför behöver kostnaderna för att byta bostad minska och konsumenternas efterfrågan måste värderas korrekt i nyproduktionen av hyresbostäder. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar