Så blir du av med myrorna

Myror hör naturligtvis hemma i trädgården, men det är bra att kunna påverka var de ska få bo, både ute och inne, då de kan vara besvärliga att tampas med. Så här gör du!


I grund och botten behöver myror ett tak över huvudet och torra, varma förhållanden för att etablera sig. Om du till exempel anlägger en ny uteplats kan du till slut locka hela grannskapets myror till din trädgård, eftersom ett tak med grus under är en perfekt boplats för myrorna.

Flytta myrorna med vatten

I odlingsbäddar, växthus och på gräsmattan kan du försöka förhindra och jaga myrorna med vatten. Men en enda bevattning räcker inte, du får förbereda dig på en längre kamp och lämna trädgårdsslangen framme och bevattna området flera gånger om dagen. Myrorna dör inte nödvändigtvis av detta, men efter en tid i vatten upp till knäna och med kylda ägg och bröst, packar de ofta ihop och flyttar till ett torrare område i din trädgård.

Myror på tallrik

Myror älskar sötsaker

Att hitta myror inomhus är normalt på våren, men under sommaren brukar de förflytta sig utomhus för att leta efter mat där.

Socker, sylt, juice och andra sötsaker finns högst upp på myrornas meny. När den första myran har hittat några rester på familjens köksbord lämnar den doftspår så att alla vänner kan hitta dit och dela läckerheterna. För att förhindra invasion av myror, se till att ta bort alla matrester, och tvätta skärbrädan och övrig disk och lägga i diskmaskinen så snart du har använt dem.

Om myrorna redan har funnit sin väg kan du spionera på dem och ta reda på vilken väg de använder för att komma in i huset och upp på köksbänken eller bordet. Gör rent längs hela rutten med diskmedel.

Läs också: Så blir du av med gråsuggor i huset

Inte enkelt att lura myror

Om du vet var myrorna kommer in i huset kan du lägga dit myrmedel eller en doft som de inte gillar. Men se upp – myror är listiga, de hittar snabbt en annan väg. Har man otur kan de skada huset, särskilt om där finns trä som redan är försvagat av angrepp av råttor eller svamp, men myror kan också gnaga på färskt virke och isoleringsmaterial. Dessutom kommer myrbon så småningom att samla fukt och kan orsaka både missfärgning och ruttna. 

Älskar bladlöss

Det vanligaste skälet till att myror samlas på dina fruktträd är för att de vill åt bladlössens honungsdagg. Om du tar får bort bladlössen blir du därför ofta även kvitt med myrorna. 

Läs också: Bli av med silverfiskar i hemmet – 4 miljövänliga knep

Bli av med myror utan gift

  • Kanel, peppar och kaffesump kan ofta hålla myror i schack ett tag.

  • Att strö salt runt myrstacken kan i vissa fall få myrorna att flytta sig.

  • Häll fin sand direkt i myrstacken – och använd den i fogarna mellan dina stenplattor. Myrorna kan inte bygga med fin sand.

  • Blanda två paket jäst, 1 dl socker och 1 dl vatten och ställ fram det till myrorna – de dör när de äter av blandningen.

Var försiktig med myrmedlet

Väljer du att använda myrmedel är det viktigt att följa instruktionerna i bruksanvisningen och inte spruta det i köksskåpen och på köksbordet eftersom gifterna kan ha en långvarig effekt. Medlet bör användas på de ställen i huset där myrorna kommer in och där de rör sig, till exempel längs paneler, genom rör och bakom dina skåp.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar