Så fyndar du båt på Blocket

Hur ska man tänka när man fyndar en begagnad båt? Anna Sandgren, chefredaktör på Praktiskt båtägande, tipsar. 

Jag ska köpa båt på Blocket, vad ger mest båt för pengarna?

– Segelbåtar från 70- och 80-talet! Här kan du få en helt okej semesterbåt med fyra kojer och hyfsade segel för under 20 000 kronor. 

Aluminium-, plast-, eller träbåt – vad är bäst när jag köper begagnat? 

– Aluminium har de senaste fem åren vuxit enormt i popularitet och ligger fortfarande högt i pris. Materialet har många fördelar, framför allt kräver båtarna mindre skötsel, och många av märkena ute på markanden är av god kvalitet. Plastbåtar är enklast att fynda begagnat, då utbudet är stort. En träbåt i gott skick kräver inte så mycket mer nedlagd tid än en plastbåt. Men allt beror på dina egna förkunskaper, vad du ska använda båten till och hur mycket pengar du vill lägga, dels från början, dels på båtfix.

Jag kan ingenting om motorer, hur vet jag att den jag köper är bra?

– Lägger du stora pengar på att köpa en motorbåt och inte har någon direkt kunskap om motorer bör du ta med dig en expert/motorkunnig. Ett generellt första tips är att öppna motorrummet och se hur det ser ut runt motorn/motorerna. Är det rent och snyggt, utan spilld olja, så ger det en hint om en noggrann ägare. Men bara en hint, det är dumt att chansa. Kolla självklart även antal gångtimmar, det gäller för både utom- och inombordare. 

Vilka misstag gör folk oftast när de köper båt?

– De tänker inte igenom vad de ska ha båten till, alltså det egentliga syftet. Vissa satsar för stort, och båptköpet blir med alla kringkostnader – som vinterförvaring, sommarplats, bränslekostnader, renoveringar av olika slag etcetera – en dyrare affär än vad man tänkt från början. Istället för något roligt riskerar båtlivet att bli ett dåligt samvete. 

Läs mer: Bli med båt i sommar


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar