”Så var våra coronasymptom”

Patricia, 37 år trodde hon skulle dö, för Peter, 56 år var covid-19 bara som en influensa light och över på 1,5 dygn. Fem personer berättar om sina symptom. 


Läs också: Smittar coronaviruset via lösgodis?

”Jag trodde folk ville mörda mig”

Klara-Maria Mach, 28 år, Uppsala:

– Det började med att min man inte kom upp ur sängen, han hade nästan 40 graders feber. Eftersom han nästan aldrig är sjuk blev jag orolig och ringde 1177, de sa att jag skulle bevaka hans symptomutveckling. I tre dagar hade han hög feber.

Sedan blev Klara-Maria själv sjuk. Det började med hosta, två dagar senare kom febern, i 7 dagar hade hon feber upp mot 40 grader.

– Min man hade muskelvärk men ingen hosta, det hade jag. Jag hostade så djupt att jag kände lungorna. Jag hostade konstant och kunde varken sova eller vila ordentligt. Jag var orolig, min man hade ju blivit bra men jag blev bara sämre och sämre. Varför blev inte jag frisk tänkte jag.

De två sista dagarna med feber kunde hon inte behålla vätska, vilket medförde att hon fick kramper. Hon blev riktigt dålig, sista feberdagen hallucinerade hon.

– Jag trodde att folk kom in i lägenheten och skulle mörda mig, jag var livrädd. Men det jag såg var ju bara min man som var inne i sovrummet för att titta till mig.

Efter tolv dagar kände sig Klara-Maria helt bra.

– Det var som en av- och på-knapp. Först max på med sjukdom, sedan kände jag mig helt frisk, men hostan fortsatte lite lätt ett tag.

Och så blev hon dålig igen, som en följd av covid-19 fick hon öroninflammation.

– 13 april hade jag varit helt symptomfri i två dagar och fick äntligen gå ut. Det var en obeskrivlig känsla.

Klara-Maria Mach

Klara-Maria och hennes man blev sjuka 9 respektive 12 mars och sattes i karantän efter att hennes man hade kommit hem från Tyrolen, Österrike. De har båda testats positivt för covid-19 på Akademiska sjukhuset i Uppsala. 
Foto: Privat.

 

”Som att andas i sugrör”

Barbara Westertaklax, 49 år, Stockholm:

– Min man fick 39 graders feber och hosta och vi isolerade oss direkt från varandra, han fick ta sovrummet, jag ställde matbricka utanför dörren och spritade allt.

Det hjälpte inte. Tre dagar senare blev Barbara också sjuk. Det första symptomet var ont i kroppen, i lederna, händerna, knäna. Sedan fick hon mild feber, 38,5 var toppen.

– Det var som en influensa men utan hosta och inget snor. Ibland var det väldigt tungt att andas, som att andas i sugrör.

Deras 12-åriga dotter blev också sjuk, hade ont i huvudet och kände sig allmänt trött i kroppen i sex dagar. Barbara kände sig till slut bättre, och efter att ha varit symptomfri i två dygn vågade hon sig ut på en promenad. Samma kväll slog det till, igen. Hon fick hög feber, förlorade smak- och luktsinnet och var täppt och lite snorig.

– Jag var plötsligt sjukare än vad jag var innan, jag hade svårt att äta och var jättetrött.

Efter totalt 26 dagar gick det till slut över, 4 april var hon symptomfri och 8 april började hon jobba.

– Det var tufft att börja jobba, jag blev helt slut efteråt. Det tar tid att komma tillbaka. Men nu är jag tacksam att jag haft corona och kommit igenom det.

Barbara Westertaklax

Barbara blev sjuk 12 mars, hennes man blev sjuk 9 mars, efter en resa till Österrike. Barbara och hennes man är inte testade men 5 av 10 i mannens resegrupp blev sjuka och tre av dem testade positivt för covid-19. 
Foto: Privat.

 

”Det var över på 1,5 dag”

Peter Törnestam, 56 år, Stockholm:

Det var söndag lunch och Peter hade kommit hem från en resa till Österrike dagen innan. Han började känna sig lite febrig.

– Jag kände mig lite seg och febrig och tog tempen och såg att jag hade 38,5. Sedan fick jag huvudvärk och riktigt ont i kroppen, ungefär som om jag brottats med en ångvält.

Det var framförallt i ryggen som han hade ont.

– Det var sådär som om man legat för länge i soffan men det hade jag ju inte. Men det var väl lungorna jag kände av. Någon hosta hade jag däremot inte.

Efter bara trettio timmar kände sig Peter bra igen, men då hade hans fru börjat bli dålig. Hon hade det tuffare, fick en febertopp på 38,7 och ont i hela kroppen, dessutom fick hon en öroninflammation till följd av covid-19.

– Min fru var sjuk till och från i drygt en vecka, säger Peter.

Deras 26-årige son som bor hemma klarade sig dock helt från att bli sjuk.

– Vi försökte att helt isolera oss från honom och delade upp hemmasysslorna, som att jag satte i disken i diskmaskinen, och han plockade ur den.  

Peter Törnestam

Peter blev sjuk 8 mars, hans fru 10 mars. De har båda testat positivt för covid-19.
Foto: Privat.

 

Läs också: Orolig för coronaviruset? Här är psykologens bästa råd

 

”Jag fick panik när jag inte kunde andas”

Patricia Walla Strålbrand, 37 år, Kalmar:

När det var som värst trodde Patricia att hon skulle dö. Då hade hon inte kunnat äta och knappt dricka på fem dagar.

– Det tog mig en hel dag att få i mig ett litet glas med vätskeersättning, säger Patricia.

Först var det hennes man Peter, 49 år, som blev sjuk, han fick 40 graders feber och låg instängd i gästrummet i fem dagar, klarade varken ljus eller ljud. Han hade ingen hosta, ingen förkylning men svårt att andas, på sjätte dagen blev det ambulans till sjukhus och syrgasmaskin. Hemma var Patricia med deras lilla 1,5 årige son Milton. Så började Patricia känna sig dålig, lite ont i huvudet men tänkte att det säkert var oron för Peter.

– Jag hade ingen feber, ingen hosta men så fick jag ont i lungorna, svårt att svälja och så fick jag outhärdlig värk inne i skelettet. Det var så obehagligt, jag ville bara klättra ut ur mitt eget skal.

Hon hade ingen energi alls, fick plocka ner skötbordet på golvet för att klara av att sköta om sin 1,5-åring. Vännerna lämnade mat utanför dörren men Patricia kunde inte äta något, det vände sig direkt i magen. Hon kunde inte ens prata, luften räckte inte till för att formulera ord. Fokus var på att andas.  

– Ett tag var det så svårt att andas att jag fick panik. Jag tänkte att Gud nu kanske jag ligger här och dör. Milton låg bredvid mig och klappade stilla på mig.

Då och då kom ambulanspersonal förbi och kollade Patricias syresättning, den var okej.

– De hjälpte mig att hantera andningspaniken, jag skulle tänka att jag har friska organ som kommer att klara detta. Jag andades långsamt in och ut, och gick nästan in i ett meditativt tillstånd.

Två veckor var Patricia riktigt dålig, hon berättar om hur det tog henne 2,5 timmar att ta sig från sovrummet till köket för att hämta en liten grötpåse till Milton.

– Det gick inte att röra sig, jag var så trött. Jag sa åt mina ben att flytta sig framåt och det gick inte. Bara att lyfta handen gjorde att svetten sipprade fram och jag ville bara kräkas.

Till slut blev situationen ohållbar, då skrev Peter ut sig från sjukhuset, trots att han inte var färdigbehandlad.

– Peter kunde ju knappt gå men vi hjälptes åt så gott det bara gick.

Efter de riktigt tuffa två veckorna blev Patricia bättre men tillfrisknandet gick i vågor.

– Jag vet inte hur många gånger Peter och jag sagt att nu är vi friska för att sedan bli sjuka igen. Men efter en veckas upp och ner så kunde jag till slut börja jobba.

Sedan tre veckor har nu Patricia jobbat heltid. Efter covid-19 drabbades hon av en hjärtsäcksinflammation och går nu på stark medicin, hon kan jobba men måste ta det lugnt. 

Patricia Walla Strålbrand

Peter jobbar på hotell i Danmark och jobbade tillsammans med personal från Italien i mars. Peter blev sjuk 18 mars. Peter är testad positivt för covid-19 och enligt läkare råder det inga tvivel om att även Patricia haft covid-19. 
Foto: Privat.

 

”Jag var mest orolig för min fru”

Magnus Ulltin, 52 år, Värmdö, Stockholm:

Magnus Ulltin och hans fru Camilla kom hem från en Italienresa lördagen 29 februari, på måndagen efter blev hans fru Camilla sjuk. Magnus blev riktigt orolig eftersom hans fru var i riskgruppen och hade en sedan tidigare inplanerad hjärtoperation.

– Hon fick feber som gick upp mot 40 grader och så fortsatte det i en vecka.

Själv kände Magnus ingenting, men på lördagen efter blev också han sjuk. Han fick feberfrossa och hade ont i hela kroppen.

– Det var som en influensa light, jag hade ont i huvudet och kände mig trött och låg i soffan.

Det höll i sig i en vecka, Magnus vaknade flera nätter av feberfrossa men på dagen var han feberfri. Han var trött men inte lika trött och påverkad som Camilla.

– Jag kunde ändå bitvis stå på benen, det var jag som fixade middagen och sådär. Camilla var så mycket sämre än vad jag var.

Tillfrisknandet gick lite upp och ner, först kände han sig bättre, för att sedan må sämre.

– Jag kände mig lite tjock och rosslig i halsen på slutet av sjukdomsperioden. Men sedan blev det bättre igen och så kroknade jag och fick ont i huvudet, och så blev det bättre igen.

Två veckor höll det på lite fram och tillbaka. Men sedan blev Magnus stadigt allt bättre. Camilla var sjuk i drygt fyra veckor.

Magnus Ulltin

Magnus Ulltin och hans fru Camilla har båda testat positivt för covid-19. 
Foto: Privat.

Läs också: Skydda dig mot coronaviruset

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar