Samboskap – det här gäller

Vet du vilka dina rättigheter är om du och din sambo ska separera, eller vem som har arvsrätt den dagen någon av er går bort? Juristen Eva Trané Lindgren ger dig full koll.


När du flyttar ihop med någon är en eventuell separation förmodligen det sista du vill tänka på – men det är viktigt att vara förberedd om den situationen en dag blir verklighet.

Om du och din sambo har köpt bostaden tillsammans ska ni dela lika på värdet av hus och bohag (möbler, husgeråd och elektronikprylar) vid en separation.

– Det spelar ingen roll vem som står på lånet, kontraktet eller vem som faktiskt betalat mest, säger Eva Trané Lindgren, jurist på Avtal24.


Skriv avtal

Om du är sambo finns det flera viktiga avtal att se över, beroende på hur er situation ser ut:

1. Har en av er betalat en större andel av kontantinsatsen, men
på lån och ägande står ni som lika? Då behöver ni både ett samboavtal och ett skuldebrev för att säkerställa att den som lagt in en större kontantinsats får tillbaka lika mycket vid en separation.

2. För att din sambo ska ärva dig om du går bort, och vice versa, måste du skriva ett testamente. Enligt lag saknar sambor nämligen arvsrätt – oavsett hur länge ni varit tillsammans eller om ni har gemensamma barn.

3.Har ni belånat bostaden för den ena sambons privata bruk, till exempel vid ett båtköp, behöver ni skriva ett samboavtal och dessutom komplettera med ett regressavtal för att skulden inte ska delas lika mellan er vid en separation.

Läs mer: ”Kan min sambo bo kvar utan att ärva huset?”

Visste du att:

Hos Avtal24 kan du enkelt upprätta samboavtal och testamente till fast pris. Medlemmar i Vi i Villa-klubben har dessutom 20 procent rabatt. Läs mer här.

Läs mer: Vad händer om vi separerar?

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar