Skottår och skottdag – då infaller de!

Snart är det dags för skottår igen. Men varför har vi skottår egentligen? Undrar du också över det och när skottdagen infaller – läs det här!

skottår

Skottår kallas det när året har en extra dag, alltså 366 dagar istället för 365. Det inträffar vart fjärde år, då februari månad blir en dag längre, och ordet skott syftar på något som skjutits in. Sedan år 2000 är skottdagen 29 februari (innan dess brukade det vara 24 februari i Sverige). Att skottdagen är förlagd till just februari beror på att den gamla romerska kalendern började med månaden mars, och att skottdagen därför placerades i anslutning till romarnas nyår i februari.

Men varför krångla till det på det här viset, kan man undra? Jo, anledningen är att skottdagen får kalenderåret att hålla takten med solåret, tiden det tar för jorden att snurra ett varv runt solen – vilket inte är exakt 365 dygn, utan några timmar till. Utan skottåret skulle årstiderna förskjutas med över 24 dagar inom loppet av 100 år.

När är det skottår?

Generellt är det skottår vart fjärde år, men med vissa sällsynta undantag, nämligen år som – håll i dig nu – är jämnt delbara med siffrorna 4 och 100 men inte med 400. Detta lilla undantag gör så att vi inte får för många skottår, vilket också skulle bli fel i det långa loppet.

Vill du ha ett mycket enklare sätt att komma ihåg vilka år som är skottår, kan du bara tänka på när nästa sommar-OS är då åren sammanfaller, till exempel OS i Paris 2024 och OS i Los Angeles 2028. Samma år anordnas även Fotbolls-EM för herrar.

skottdagen
Skottår kallas för leap year på engelska.

Fria på skottdagen

Enligt en gammal tradition var det tillåtet för kvinnor att fria till ungkarlar på skottdagen, och på vissa ställen gällde det hela skottåret. Traditionen tros komma från en irländsk legend, som säger att skyddshelgonet Sankt Patrick bestämt att kvinnor skulle få fria en dag vart fjärde år. Detta spred sig till Sverige på 1800-talet och under en tid anordnades det skottårsbaler, då en kvinna kunde ta sig friheten att bjuda upp en man till dans.

Född på skottdagen

Är man född på skottdagen kan man tyvärr inte flytta sitt födelsedatum till en annan dag, men man kan förstås välja fritt vilken annan dag man vill fira sin födelsedag. Evigt ung blir man tyvärr inte, utan Skatteverket håller koll på att du åldras varje år ändå!

Läs också: Helgdagar 2023 – så maxar du ledigheten!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar