Sofia Rågenklint: ”Nu har jag landat!”

Efter tre tuffa år med pendling och en mamma som var svårt sjuk i cancer har programledaren Sofia Rågenklint nu landat både i sig själv och i sitt nya hus. Hon stortrivs med sin bonusfamilj och har lärt sig att ta hand om sig själv.

När programledaren Sofia Rågenklint flyttade ihop med sin kärlek Jonas var det en sak hon var rädd för; att inte få bestämma.

– Jag hade redan inrett allt i detalj i mitt huvud och så kom jag på att Jonas kanske inte tycker som jag. Och jag är ju rätt bestämd med hur jag vill ha det!

Slagbordet som står i uterummet är ett auktionsfynd.

Så innan de flyttade in i sitt tegelhus från 2011 i Rydebäck utanför Helsingborg bestämde de sig helt enkelt för att dela upp det. Sofia har sista ordet när det gäller inredning inne och Jonas trädgården och uterummet. Som tur är har de oftast samma smak.

– Jag vill inte ha det stilrent och avskalat som i ett hotellrum. Hemmet ska kännas välkomnande och personligt. Jag köper därför hellre på auktion och loppis, jag gillar möbler och prylar som ingen annan har.

Sofia Rågenklint med sitt favoritskåp

Sofia Rågenklints älskade fynd, en svart sekretär med massor av spännande fack. 

Läs också: Martina Haag: ”Jag kan inte sitta still!”

Det första som ställdes in i huset var Sofias grå, gigantiska soffa. Ledorden är nämligen avslappnat häng och plats för alla. Viktigast är att inte behöva vara rädd för att ha sönder något eller fläcka ner. Så bordsdukar, nej, det har hon inte.

– Kanske är det en skada från mitt barndomshem, min mamma var väldigt noga med allt, det fick inte vara det minsta stökigt och man var alltid stressad över att man skulle råka spilla på en duk.

Att få inreda från början gillar Sofia, att utgå från huset och addera sin stil. Och hon är van vid att förändra boendet, hon har bott i radhus, funkishus, sekelskifteshus och lägenhet. Svårast var att flytta från den gamla släktgården på 260 kvadratmeter i Dalarna där hon och hennes dåvarande man, sångaren Patrik Isaksson, levt familjeliv med sina två barn. När de skilde sig 2011 bodde Sofia kvar med barnen i två år.

– Det var tufft, det händer ju alltid saker i ett hus, men man lär sig bli händig.

Som den vintern när det blev så mycket snö att Sofia var rädd att taket skulle brista. Då lånade hon en sele av grannen, trädde den om midjan, knöt repänden om skorstenen och satte i gång att skotta.

– Så det var också ganska skönt att flytta till lägenhet.

Det blev en tvåa på 80 kvadrat i Stockholm. Inte en pryl kunde hon ta med.

– I princip stängde jag bara och låste dörren. Personen som köpte gården gillade min stil och tog över allt.

Och nu är det husdags igen.

– Det här huset ropade på oss! Alla har fått eget rum – i lägenheten sov jag i soffan, så det är skönt att kunna få stänga dörren. Och så har vi pool, och jag har fått mitt stora köksbord. Det snickrade Jonas ihop.

Sofia Rågenklint

Ett utekök var drömmen – men  att köpa verkade hemskt dyrt! Så Sofias sambo Jonas byggde på egen hand. Han googlade för inspiration, läste på ordentligt, investerade i bra verktyg och satte i gång! 

Ett annat favorithäng är uteköket, såklart Jonas svängde ihop det också.

– Vi ville ha ett utekök men de kostar ju uppemot 30 000 kronor så Jonas bestämde sig för att göra det själv, det gick på 4 000!

Och så har de synkat ihop sina familjer – två skulle bli en, en bonusfamilj.

– I början tyckte jag nog att det var lite svårare att tillrättavisa mina bonusdöttrar än mina söner, men det har jag blivit bättre på. Jonas och jag har samma syn på familjelivet, vilket underlättar.

Sofia Rågenklints sambo

Sofia Rågenklints sambo jobbar som rektor och konstnär. Tavlorna pryder hemmet.

Men bättre struktur behövdes. Ett pricksystem skapade ordning: I almanackan på kylskåpet har alla sitt namn och en kolumn. När man inte gjort det man ska, typ inte plockat undan sina strumpor eller sin disk blir det en svart prick. Efter tre prickar får man göra en tråkig syssla, dammsuga nedervåningen eller städa toaletten.

– Jag tror det var bra, jag och mina barn behövde bli bättre på att plocka undan efter oss. Sedan har vi ett städschema, det är viktigt att alla i familjen hjälper till, säger Sofia.

I anslutning till uteköket finns poolen, en favoritmingelplats!

Ja, hon har verkligen landat i det nya livet och känner att hon hittat sitt paradis. Även om livet i Skåne började med ett fullständigt sammanbrott. Sofia gick in i väggen. Det var som om en jättevåg drog ner henne – hon var så trött, tappade minnet, och bara att stiga upp på morgonen var en kamp. De senaste åren hade nämligen varit riktigt tuffa. I tre år hade hon då pendlat mellan sin mamma, som var sjuk i lungcancer och dels låg på Falu lasarett, dels bodde i Äppelbo i Dalarna, till Jonas i Skåne och barnen och jobbet som programledare för bland annat Auktionssommar och Fråga veterinären i Umeå.

– Jag hade kört på en extra växel, som egentligen inte fanns. Att vara anhörig till någon som har cancer är fruktansvärt. Det är en ständig bergochdalbana, man kastas mellan hopp och förtvivlan.

Att se någon man älskar ha så ont, och inte kunna göra något.

– När mamma sedan släppte taget var det nästan som en befrielse, ingen männi­ska ska behöva uppleva sådan smärta. Men jag saknar henne så det gör ont.

Mamma hann se huset, det känns skönt, Sofia känner hennes närvaro.

– Hon är inte borta, det känner jag oerhört starkt, hon är med oss. På något sätt var det skönt att vi flyttade till Skåne just nu, att få komma till ro här. Det är en ny fas i livet som börjar. Och Sofia har gått i terapi, och lärt sig att ta det lugnare.

Runt staketet klättrar ett blåregn som blommar tre gånger om året.

– Ibland behöver man en käftsmäll för att förstå hur skört livet är och att man måste ta hand om varje stund. Jag tränar ständigt på att andas ordentligt och leva här och nu. Dvärgschnauzern Roxie har varit till stor hjälp. Det är hon som får ut Sofia på promenader och som mer än gärna myser i soffan.

– Roxie vet det mesta om mig, jag pratar med henne om allt. Och en hund, det är så fantastiskt, de finns alltid där och ger så mycket kärlek. Djur är som balsam för själen.

Sofia Rågenklints tips för bästa loppisfynden!

  1. Var på plats riktigt tidigt så att du hinner få en överblick.
  2. Rota igenom kartongerna, även de som står under bord och i hörnen.
  3. Använd luktsinnet. Särskilt när det gäller möbler. Luktar det mögel eller bara unket kan det vara svårt att få bort.
  4. Pruta! Pruta inte bara på en sak, utan samla två eller tre saker du gillar och säg att du gärna skulle kunna tänka dig att köpa den dyraste om du får de andra för halva priset.
  5. Ta med dig mått hemifrån så du vet om den supersnygga möbeln verkligen får plats där du tänker dig!
Sofia Rågenklint och sambo

Pingisbordet är väl använt.

Om Sofia Rågenklint

Namn: Sofia Rågenklint.

Ålder: 46 år.

Bor: I tegelvilla i Rydebäck utanför Helsingborg.

Familj: Sambon Jonas Nemeth, 45, konstnär och biträdande rektor, sönerna Tim, 16, och Alex, 14, och bonusdöttrarna Alma, 15, och Siri, 12.

När jag får en stund över: Promenerar med Roxie eller mediterar. Det sista jag gör innan jag somnar:

– Skriver ner saker som jag är tacksam för i en bok och sedan lägger jag mig på spikmattan i 20 min. Därefter sover jag oftast som en stock.

Aktuell med: Programledare i nya Fråga doktorn hälsa på SVT.

Läs också: Pernilla Månsson Colt låter ogräset vara: ”Jag har blivit lat”


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar