Travstjärnan Stefan Hultman njuter av sin egen udde

180 graders utsikt över Mälaren, en egen brygga och pokaler i mängder. Välkomna hem till Stefan Hultman, travexpert och prisad tränare, som nu laddar inför Elitloppet på Solvalla. 


Stefan Hultman var som barn en riktig hockeykille. Men när han fyllde sju år köpte hans pappa en travhäst och där och då stal travvärlden hans hjärta. 1972 såg han Elitloppet på plats för första gången. Nu till helgen, 46 år senare, är han på plats som en av de främsta experterna och Elitloppsmanager. Bakom sig har han en lång och framgångsrik karriär som travkusk och tränare.

180 graders utsikt

2012 flyttade Stefan Hultman till Munsö. Att han föll för just det hus han nu äger har mycket med utsikten att göra.

– Vi föll dels för rymden i huset men också läget, en hel udde i Stockholm utan insyn, det är svårslaget. Vi har inte renoverat så mycket, endast målat om. Men på tomten har vi gjort en hel del, när vi kom hit såg vi inte Mälaren och idag har vi 180 graders utsikt.

På frågan vad det bästa med att vara villaägare är svarar Stefan Hultman friheten. Det finaste ögonblicket i villan var när han och hans fru kom dit första gången efter alla papper var skrivna.

– Vilken lyckokänsla det var!, säger han. 

30 000 skrikande människor

Stefan Hultman valdes in i travsportens Hall of Fame 2017 och han har blivit utsedd till Årets tränare två gånger. 2003 vann han Elitloppet och 2014 vann han Prix d’Amerique i Paris – hans främsta meriter.

– Jag har haft förmånen att vinna många fina stora lopp ute i Europa. Men att få segerdefilera framför publiken i Elitloppet är något alldelles speciellt – tänk dig 30 000 skrikande, applåderande och hurrande människor. Det slår nog allt! PdA är ett mer prestigelopp att lägga till meritlistan. 

Nu ser han fram emot en travhelg med fina hästar och människor som vallfärdar från hela Europa.

Vad är då det roligaste med travsporten?

– Kontakten med hästen. Tänk att du har en sådan makt över ett så stort djur som litar blint på dig.

Vad är det värsta travögonblicket som du har upplevt? 

– När jag åkte dit för felmedicinering av en häst i Frankrike! Det var hemskt, jag kände mig helt maktlös.

Närheten till naturen viktig

2015 drabbades Stefan Hultman först av en hjärtinfarkt för att sedan diagnosticeras med Myastenia gravis, en muskel- och nervsjukdom som påverkar kroppens funktioner. Han fick tvingas ta en lång paus från travvärlden. Här blev den egna tomten en viktig del i rehabiliteringen.

– Närheten till naturen har varit viktig. Jag har kunnat ta många små promenader utan att bry mig om hur jag ser ut och att jag behöver vila var tionde minut.

Den egna bryggan är hans favoritplats utomhus. Och i öronlappsfåtöljen framför brasan sitter han gärna och njuter av utsikten. På schemat står en del renoveringsplaner invändigt. Men för stunden ser Stefan Hultman främst fram emot en varm och skön sommar med många fina utekvällar och mycket grillning.

Fem snabba

Kol eller gasol? 

– Kol.

Badtunna eller jacuzzi? 

– Jacuzzi.

Motorklippare eller robotklippare? 

– Motorklippare.

Utekväll eller hemmakväll? 

– Hemmakväll.

Nytt eller loppis? 

– Blandat, det beror på varan.

 

Om Stefan:

Namn: Stefan Bert Hultman.

Ålder: 55 år.

Bor: Munsö.

Familj: Carina 52, Alexander 30 och Daniel 27.

Gör: Jobbar lite med trav via webben.

Aktuell: Elitloppsmanager.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar