”Hjälp! Jag har köpt stöldgods”

Efter ett köp av billiga verktyg sådde en misstanke om att det är stöldgods. Vad gör jag nu, undrar en läsare. Som köpare har du undersökningsplikt, svarar vår juridikexpert. 


Hjälp! Jag har köpt stöldgods

Jag kom över verktyg väldigt billigt i våras och nu misstänker jag att det är stöldgods jag har köpt. Vad gör jag?

Jan-Ove

Svar: Det finns sedan 2003 en lag om godtrosförvärv av lösöre. Det går inte som tidigare att hävda god tro vid köp av stöldgods.

Du som köpare av begagnade varor har en undersökningsplikt. Begär till exempel att få se kvitton och garantibevis av säljaren avseende inköpen. Begär även att få se säljarens legitimation så du vet att du handlar med rätt person.

Om du har en misstanke om att du har köpt stöldgods kan det stå dig dyrt. Du kan bli tvingad till att lämna tillbaka varan till den rätta ägaren utan att få pengarna tillbaka. Man kan själv bli åtalad för häleri och få böter eller i grova fall upp till sex års fängelse om man misstänkt eller rent av känt till att varan var stulen.

Det finns även vissa hemsidor med tips om stulna varor – alltifrån bilar till konst/antikviteter. Sammanfattningsvis vill jag uppmana till att lita på magkänslan. Det är bättre att avstå från ett köp om din instinkt säger att det inte står rätt till!

Eva Trané Lindgren

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar