Största missuppfattningen om Corona! Professor Agnes Wold om vad som funkar och inte funkar!

Funkar verkligen munskydd som skydd mot viruset och hur stort avstånd ska man hålla från andra människor för att minska risken att bli smittad? Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, svarar på fem snabba frågor. 


1. Vad ska jag göra för att i största mån undvika att bli smittad?

– Håll en och en halv meters avstånd från alla människor, så gott det går. Undvika att andas in andras utandningsluft. Sedan kan man också tvätta händerna med varmt vatten och tvål innan man kommer hem och innan man äter. Nu sprids ju viruset huvudsakligen via luften, men man kan inte utesluta att man får virus på fingrarna och får in det i ögonen, munnen eller näsan. 

2. Vad funkar inte för att skydda sig mot coronaviruset?

– Vanliga munskydd. Luften passerar på sidorna om papperslappen. Det är också viktigt att tänka på hur man umgås. Nu kanske man istället för att träffas på lokal träffas hemma, men det hjälper ju inte. Det här är en typisk smitta som sprids inomhus i nära sammanhang, när man hänger nära sina kompisar, vid familjesammankomster.

3. Hur undviker jag att smitta andra om jag själv blivit sjuk?

– Håll dig inte bara hemma, utan se till att inte träffa en enda människa förrän du är frisk och två dagar efter detta. Mat får levereras till dörren. Umgänge får ske via telefon och skype.

4. Vilka är de vanliga misstagen många gör just nu?

– Jag tycker folk verkar klara av det här väldigt bra. Folk tar hand om sina gamla släktingar genom att handla åt dem och höra av sig per telefon. Man kan också umgås genom att promenera ute tillsammans.

5. Vilket är en vanlig missuppfattning om coronaviruset? 

– Att tangentbord och liknande är en viktig smittkälla. Viruset kommer med människor – i den luft de andas ut. Du behöver inte desinficera ditt tangentbord, om du får corona kommer det inte att vara från ditt tangentbord.

Agnes Wold 

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.
Foto: Johan Wingborg

Läs också: Tvätta händerna rätt och minska risken att bli sjuk

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar