Superbäret lingon – därför är det så bra och det kan du använda det till

Goda och lättplockade, och med många hälsofördelar. Här hittar du allt du behöver veta om favoritbäret lingon!

lingon

På sensommaren lyser det rött i skogen av våra älskade lingon. Om det har varit en våt och regnig sommar så kan vi trösta oss med att det blir desto fler bär på myren och i skogen. Fördelen med bären är att de är fasta i formen och därför är lätta att plocka med en bärplockare, utan att de går sönder eller kladdar. Med en bärplockare så får du med dig mycket bär i varje tag, och kan rensa bären i lugn och ro hemma. 

Lingon mognar relativt sent på säsongen och är perfekta att göra sylt av. Men det vitaminrika bäret kan användas till så mycket mer än bara saft och sylt. 

Sprängfyllt med nyttigheter

Det lilla röda bäret innehåller en mängd nyttigheter som är bra för kroppen. Förutom vitaminerna A, B, C och E innehåller lingon mineralerna fosfor, järn, kalcium, kalium och magnesium. När du äter bären som de är, så får du i dig alla dessa nyttigheter. 

Dessutom innehåller lingon antioxidanter och det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra. Bensoesyran gör att du inte behöver tillsätta något annat konserveringsmedel när du kokar lingonsylt. 

Lingonsylt passar perfekt till havregrynsgröten eller till köttbullarna. Men det är faktiskt ännu nyttigare att äta lingonen råa eller bara lätt rårörda. Om du kokar lingonsylt försvinner nämligen en del av antioxidanterna vid själva kokningen.

plocka lingon

Flera hälsofördelar med lingon

Ett flertal studier har gjorts på lingon och bären tycks ha flera hälsofördelar. 

1. God effekt på blodsocker och kolesterol

I flertalet studier har man sett hur lingon kan ha positiva effekter på blodsockernivåer och kolesterol. I en studie gjord av Lunds universitet gavs lingon till möss tillsammans med en kost med hög fetthalt. Då kunde man se att den dåliga effekten av den feta kosten dämpades hos de möss som också fick äta lingon. Viktuppgång, blodsockernivå och insulinproduktion var jämförbara med den grupp möss som istället hade fått en kost med låg fetthalt.   

2. Antioxidanter ger motståndskraft

Antioxidanter ger ett skydd mot oönskad oxidation i kroppen. Oxidation är en kemisk reaktion mellan kroppens molekyler och syret i luften, och för att reaktionen inte ska bli för häftig behövs dämpande antioxidanter. Råa lingon är en bra källa till de välbehövliga antioxidanterna.

3. Verkar antiinflammatoriskt

Antioxidanterna behövs även för att stärka kroppens försvar mot olika inflammationer. Lingonens antiinflammatoriska effekt har bland annat studerats av ett finskt forskarteam, som såg positiva effekter på både munhälsa och den generella hälsan hos möss och människor. 

Läs också: Änglamat – gammaldags favorit!

Ät gärna lingon som de är

Om du inte kokar eller värmer lingonen så behåller de sina nyttigheter. Ät dem gärna i filen, blanda i en matsked nästa gång du gör en smoothie eller strö dem över renskavsgrytan strax innan servering. 

Det går även bra att frysa lingon. Plocka dem under sensommaren och frys in portionsförpackningar så har du lingon att njuta av hela året om. 

Ta fram en deciliter lingon ur frysen, låt tina och rör sedan ut dem med lite socker nästa gång du äter köttbullar. Vill du ha något sött som avslut på måltiden blandar du vaniljkvarg, granola och färska eller tinade lingon om vartannat i olika lager i ett glas. Toppa med riven mörk choklad. Enkelt och gott! 

Läs också: Mjuk pepparkaka i långpanna med glasyr


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar