Ta tåget utomlands – 5 magiska rutter

Sugen på att ta tåget utomlands? Resejournalisterna Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén guidar oss till bästa rutterna i Europa.

åk tåg utomlands, fem fantastiska rutter

Upplev vackra berg, drömmiga stränder och storstadspuls genom att ta tåget utomlands, ner till Europa. Här är fem magiska rutter att inspireras av.

1. Alpernas storslagna vyer

Landwasserviadukten i Schweiz är 65 meter hög och invigdes 1902.

Det är otroligt vackert att resa genom alperna och både Österrike och Schweiz har fantastiska tågnätverk. Ta nattåget från Hamburg till Wien eller München och därifrån ett dagtåg över Alperna, gärna med stopp i Klagenfurt och Venedig, och sen ner till Bologna. Det är en av de bästa matstäderna i Italien och en väldigt fin stad som inte är fullpackad med turister. 

2. Centraleuropeiska storstäder

Tyska Dresden är fullt av pampiga byggnader som återuppbyggts efter andra världskriget.

En riktig favorit på storstadssidan är paradrutten Hamburg-Berlin-Dresden-Prag-Wien-Budapest. Det är en klassisk historisk sträcka med härliga städer med mycket kultur, restauranger och uteliv. Mellan Dresden och Prag är landskapet dessutom väldigt vackert där tåget går längs floden Elbe.

3. Vinresa i Tyskland

Medeltida borg i tyska staden Cochem vid floden Mosel. Foto: Marko T Wramén/Anna W Thorbjörnsson

Ett väldigt fint område är tyska Koblenz, där floderna Rehn och Mosel möts (ta direkttåget dit från Hamburg). Från Koblenz följer du sedan floden Mosel med tåg, längs små vingårdsbyar. I Bullay kan du byta till den lilla rälsbussen Moselweinbahn mot Traben-Trarbach och åka mitt igenom vingårdarna, där floden snirklar sig, hur gulligt som helst! 

4. Sol och bad i Italien

Badstrand i Gallipoli i södra Italien.

Italien har ju enormt lång kust, så där finns ju hur mycket ställen som helst där man kan bada. Marko och Anna tycker mycket om Apulien, som ligger längst ner på klacken i Italien, och dit du kan ta snabbtåget. Där finns det många fina stränder och härliga bad, och det är inte så dyrt. Där finns en väldigt fin stad som heter Lecce, som påminner om Florens, men med färre turister. Sicilien är också jättefint att resa runt i med tåg. Här finns mycket kultur, vacker natur och jättegod mat, hit går det nattåg från Milano.

5. Tuff tuff med ånglok bland tyska berg

Korsvirkeshus i staden Harz. Foto: Marko T Wramén/Anna W Thorbjörnsson

Till vackra tyska Harzbergen är det inte så långt, ta snabbtåget från Hamburg till Hannover och därifrån regionaltåget till staden Harz. Området är fullt av gulliga korsvirkeshus och smala museijärnvägar där det går ånglok kors och tvärs, dagligen. Man får köpa speciella biljetter till dessa tåg, men de är oftast inte dyra. Åk gärna från fina stationen Wernigerode Westerntor för bäst retrokänsla, till toppen av berget Brocken. På vintern är Harzbergen fyllt av jättefina julmarknader, så det är även bra att åka dit då. 

Läs också: Boka tåg i Europa – upplev kontinentens pärlor!

Ta tåg utomlands med Interrail – så funkar det

Interrail erbjuder många valmöjligheter och olika tågluffarkort som är giltiga i 33 europeiska länder. Det smidiga med ett interrail-kort är att du på de flesta tåg kan hoppa på och av som du vill. Men ska du resa med nattåg eller vissa snabbtåg, som de franska och italienska, måste du boka platsbiljett vilket kostar extra, så det är nödvändigtvis inte det billigaste alternativet. Seniorer och ungdomar har rabatt på korten, och det brukar vara rea på dem på hösten och vintern inför kommande säsong. En stor fördel gentemot flyg är att vuxna kan ta med 2 barn (upp till 11 år) gratis.

Läs mer på Interrail.se.

Åka tåg utomlands som barnfamilj?

Då är det smart med mer struktur på resan och att boka boende i förväg då det är jobbigt att leta hotellrum med trötta barn. Sök efter hotellkedjor som har ”family rooms”, enklare rum med många sängar.

Här hittar du fler rutter!

Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén har skrivit flera böcker om tåg utomlands, fyllda med praktiska råd och tips om boende, sevärdheter och restauranger: Nya Med tåg genom Europa (2023), Upplev Tyskland med tåg (2022) och Tåg och mat i Italien (2020), från Polaris fakta.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar