Tänk på det här när du hyr ut ditt hus!

Planerar du att hyra ut ditt hus? Det kan finnas flera anledningar till att hyra ut din privatbostad. Kanske är det så att du vill tjäna extra pengar eller att du nyligen genomgått skilsmässa. Eller har du funderingar på att flytta till en mindre bostad men inte bestämt dig än och istället vill testa på hur det känns? Oavsett anledning så samlar vi här de viktigaste sakerna du bör ha koll på innan du hyr ut din bostad.


Skälig Hyra

Börja med att ta reda på hur mycket du får ta betalt i hyra. Vad gäller hyreskostnaden får den inte överstiga summan av dina kapital- och driftkostnader. Om du vill beräkna vad du kan ta betalt kan du använda tjänsten Skälig hyra

Annonsera

Efter att du räknat ut en skälig hyra är det läge att lägga upp en annons med en bra beskrivning samt bilder på huset. Använd gärna en bra kamera och försök ta så bra bilder som möjligt för att lättare fånga kundernas intresse. I beskrivningen bör det tydligt framgå vad du förväntar dig av hyresgästen. Bra punkter att ta upp kan till exempel vara att du söker en person som är:

  • Rökfri

  • Inte har några husdjur 

  • Inte har fester

  • Städar efter sig

 

Hyr du ut ett möblerat hus kan det vara god idé att skriva en inventarielista. Inkludera alla dina ägodelar som du planerar lämna kvar. Eftersom du förmodligen också vill ha en pålitlig hyresgäst så kan du be om referenser och en kreditupplysning för att säkerställa att de faktiskt kan betala den angivna hyran. Även om personen framstår som en lämplig hyresgäst vill man vara på den säkra sidan.

Det finns flera ställen att lägga ut annonser på. Det finns både hemsidor som kostar och sidor som är gratis. Några av dessa är Blocket, Facebook och Bostadsportal

Försäkringsskydd

Se till så att din hemförsäkring täcker uthyrning av huset. Om du planerar hyra ut det under en längre period så är det lämpligt att hyresgästen tecknar en egen hemförsäkring. Anledningen till detta är att det kan bli en dyr affär att reparera eventuella skador på din bostad. Samtala med din hyresgäst om detta innan ni bestämmer er för att skriva kontrakt.

Hyresgästen

När du hyr ut din privatbostad vill du förmodligen helst hyra till en pålitligt och seriös person. Självklart är det svårt att säkert veta detta även om personen framstår som en lämplig hyresgäst. Men för att vara mer på den säkra sidan så bör du alltid göra en kreditupplysning på hyresgästen. Detta går enklast att göra genom att kontakta kronofogden. De hjälper till att kontrollera eventuella betalningsanmärkningar.

Hyresavtal

Om du ska hyra ut din villa behöver du inte ansöka om tillstånd men det är viktigt att du följer de lagar och regler som finns. Det första man bör tänka på är att upprätta ett hyresavtal, besiktningsprotokoll samt nyckelkvittens. Ett hyresavtal finns för att skydda dig och hyresgästen om det skulle uppstå eventuella tvister eller om något händer med huset. Exempelvis om gästen förstör någonting. Det är i slutändan ditt ansvar att upprätta ett hyreskontrakt.   

Besiktning

Det finns alltid en risk för att det uppstår skador på huset under hyresperioden. Då är det ditt ansvar att kunna bevisa att det var hyresgästen som orsakade skadan. Därför är det viktigt att du gör en besiktning av huset innan gästerna flyttar in samt föra ett protokoll över de skador som redan finns. Protokollet är till för att hyresgästen själv ska kunna besiktiga huset när hen flyttar in. Det fungerar som ett bevis på de skador som fanns vid inflyttningen. 

Deklarera hyresintäkterna

Enligt lag måste du deklarera alla inkomster från uthyrning som inkomst av kapital. Om du hyr ut ett fritidshus finns det vissa avdrag du kan göra. 

Vill du veta mer om vad som gäller kring skatten gällande uthyrning av privatbostad kan du läsa mer på Skatteverket

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar