Tonårssonen väsnas!

Vår son stör grannarna. Kan vi isolera så att ljudet inte går in till dem? Här är expertens svar!

Tonårssonen väsnas!

Vi bor i radhus, och vår tonårsson spelar dataspel sent och är högljudd. Vägg i vägg ligger grannens sovrum! De har nämnt saken och vi undrar: Kan man isolera så att ljudet inte går in till dem? Det är en hel vägg utan dörrar som vetter mot deras sovrum.

Två som curlar

Svar:

Bäst resultat brukar man få om man bygger upp en ny vägg utanpå den befintliga men med en luftspalt emellan. Väggen ska då ha en tung isolering, t ex träfiberisolering, och helst kläs med två lager gips på vardera sida.

Nackdelen är att det är ett stort projekt och att man förlorar mycket yta i rummet. Enklare varianter kan vara att limma 1–2 lager gips direkt på befintlig vägg eller att tapetsera med ljudabsorberande filt/tapet. Jag skulle nog först testa att hänga upp ljudabsorberande tyg från tak till golv. Montera två parallella gardinskenor i taket, häng absorbe­rande tyg, t ex filt i den bakre skenan och en tjock sammetsgardin i den främre. Sammet är ju fint men även absorberande. Övrig inredning som kuddar och mattor dämpar också ljudnivån. Lycka till!

Björn Christiernsson

TV: Redaktionen tipsar

Mest lästa artiklar