Tonårssonen väsnas!

Vår son stör grannarna. Kan vi isolera så att ljudet inte går in till dem? Här är expertens svar!


Tonårssonen väsnas!

Vi bor i radhus, och vår tonårsson spelar dataspel sent och är högljudd. Vägg i vägg ligger grannens sovrum! De har nämnt saken och vi undrar: Kan man isolera så att ljudet inte går in till dem? Det är en hel vägg utan dörrar som vetter mot deras sovrum.

Två som curlar

Svar:

Bäst resultat brukar man få om man bygger upp en ny vägg utanpå den befintliga men med en luftspalt emellan. Väggen ska då ha en tung isolering, t ex träfiberisolering, och helst kläs med två lager gips på vardera sida.

Nackdelen är att det är ett stort projekt och att man förlorar mycket yta i rummet. Enklare varianter kan vara att limma 1–2 lager gips direkt på befintlig vägg eller att tapetsera med ljudabsorberande filt/tapet. Jag skulle nog först testa att hänga upp ljudabsorberande tyg från tak till golv. Montera två parallella gardinskenor i taket, häng absorbe­rande tyg, t ex filt i den bakre skenan och en tjock sammetsgardin i den främre. Sammet är ju fint men även absorberande. Övrig inredning som kuddar och mattor dämpar också ljudnivån. Lycka till!

Björn Christiernsson

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar