Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 


Hej Jesper, du har titeln entreprenadbesiktningsman. När ska jag anlita dig?

– Som konsument skall du anlita oss när du renoverar, bygger till eller bygger nytt i din fastighet eller bostadsrätt eller när du känner att det är något som inte står rätt till med din bostad.

När i byggprocessen ska jag anlita dig?

– Vi rekommenderar våra kunder att kontakta oss så snart de planerar att utföra och anlita en entreprenör. Dels är det alltid, i samband med att man tar in offerter från entreprenörer, bra att informera entreprenören att du kommer utföra en slutbesiktning innan du kommer betala för utfört arbete i sin helhet. Det ger signalen till entreprenören att du har koll på läget och att du vet dina rättigheter som konsument och det skrämmer förhoppningsvis bort de mest oseriösa aktörerna i branschen. En riktig entreprenör ska tycka det är jättebra att du ska genomföra en besiktning och jag tycker att alla seriösa entreprenörer skall råda sina kunder att genomföra en slutbesiktning. Vi kan dessutom i tidigt läge ge lite råd inför ditt val av entreprenör, vad som är viktigt att ta med i ett avtal med mera.

Vi som besiktningsmän är oberoende och opartiska men att ge råd åt både entreprenör och konsument tycker vi är viktigt. Det underlättar för båda parter under hela byggprocessen.

Ibland har man andra problem, inte sällan kontaktar konsumenter oss då dem fått problem i sin bostad, antingen på grund av en tidigare renovering eller att man upptäckt en misstänkt skada i sin bostad ett tag efter att man köpt och flyttat in. Då kan man behöva en statusbesiktning för att få svar på omfattningen av problemet.

Hur hittar jag dig och hur går det till att anlita dig?

– Du hittar oss på vår hemsida, Probatiobesiktning.se. Där kan du läsa lite om oss och sedan fylla i en offertförfrågan så kontaktar vi dig för att berätta mer. Du kan såklart även ringa oss på 08- 610 01 00 eller 031- 753 00 00 eller via SBR.se. SBR är en branschorganisation för godkända och certifierade besiktningsmän.

Efter en offertförfrågan skickar vi en offert som ni kan se över och när ni sedan vill anlita oss så skickar vi en bekräftelse på uppdraget.

Därefter behöver ni inte göra så mycket mer.

Vi kallar dig och entreprenören eller de entreprenörer du skrivit avtal med och sedan ses vi på avsatt datum.

Vi ser gärna att du har god framförhållning med din bokning då vi är rätt bokade men det brukar också gå att klämma in en besiktning på kort varsel.

Vad ingår i dina arbetsuppgifter?

– Vare sig det gäller besiktning mot företag eller konsument så är min uppgift att besikta mot det avtal som du och din entreprenör har ingått.

• Har du fått det du beställt?

• Har entreprenören utfört arbetet enligt gällande branschregler och myndighetskrav?

• Är det fackmässigt utfört?

• Finns all dokumentation som du skall ha vid entreprenadens överlämnande?

Vi gör en okulär besiktning av utförandet och noterar alla eventuella fel på ett så kallat Besiktningsutlåtande som efter slutförd besiktning skickas till dig och till din entreprenör.

Vad kan du se som jag som amatör inte ser?

– Det finns massor av myndighetskrav och branschregler som skall följas av entreprenören och det är svårt för dig som konsument att ha koll på allt detta. Du kan så klart vara väldigt duktig själv och ha full koll på detta men det som gör det extra viktigt är att en besiktning är lika betydelsefull för både dig som konsument som för entreprenören.

En besiktning genomförs av en oberoende besiktningsman som är opartisk och som tar hänsyn till båda parters intressen och skyldigheter.

Ett besiktningsutlåtande med godkänt resultat skall ses som en garanti på att entreprenaden är avslutad och utförd fackmässigt och enligt gällande regler.

Hur vet jag att du har adekvat utbildning för jobbet?

Du behöver formellt inte ha en speciell utbildning för att kalla dig besiktningsman. Det som krävs är egentligen bara att du är lämpad för uppgiften.

Jag är dessutom certifierad och godkänd entreprenadbesiktningsman av SBR. SBR Byggingenjörerna är en ideell yrkesorganisation för ingenjörer inom bygg- och fastighetsbranschen. Deras syfte är att utveckla medlemmarnas yrkeskunnande samt värna om ansvarskänsla och kvalitet i yrkesutövningen. Vi utbildas fortlöpande av SBR och måste med jämna mellanrum genomgå skriftliga prov för att få fortsätta vara godkända och certifierade.

Genom att anlita en besiktningsman som är ansluten till SBR så kan du vara säker på att du får en besiktningsman som är uppdaterad och erfaren och lämpad för sin uppgift.

Vilken bakgrund har du?

– Jag är i grunden byggnadsingenjör. Jag har under flera år arbetat inom byggbranschen både som arbetsledare och som byggnadsarbetare.

Jag har också jobbat som skadetekniker på Länsförsäkingar och dessutom hunnit med att vara polis i elva år vilket har varit en bra grund att stå på. Byggbranschen är lite speciell och det gäller att ha skinn på näsan ibland. Det händer att parter är riktigt i luven på varann och då måste man kunna stå pall för trycket och stå på sig.

Måste jag ha läst astrofysik för att förstå vad du skriver i ditt utlåtande?

– Haha…Nej, verkligen inte! Jag vet att vissa besiktningsmän gärna skriver sina utlåtanden på ett sätt som gör att det är omöjligt att tolka vad som egentligen är fel men vi skriver alltid i förklarande text vad som är fel och förstår du inte vad vi skriver så är det bara att fråga.

Det är viktigt att både du och entreprenören förstår vad vi skriver och i förlängningen skall ett besiktningsutlåtande faktiskt kunna hålla ända upp i rätten om det uppstår en tvist mellan dig och entreprenören.

Vad händer om jag inte är nöjd med jobbet?

– Om du inte är nöjd med min insats som besiktningsman och tycker jag har haft fel i min bedömning har du rätt att begära en överbesiktning. Den utförs av en besiktningsman som du och entreprenören utser tillsammans.

Det händer ibland att vi får utföra en överbesiktning då konsument eller entreprenör anser att den besiktning som en annan besiktningsman utfört inte håller måttet. Det är inget konstigt och jag tror alla besiktningsmän som varit med ett tag blivit ”överbesiktade”.

Hur lång tid tar besiktningen?

– Det beror på. Är det en villa tar en besiktning cirka två timmar på plats. Sen har vi ju en del kringarbete. Vi ska skriva och skicka kallelser, ta oss till och från besiktningen, skriva ett utlåtande och sedan skicka det så den egentliga arbetstiden runt en 2-timmarsbesiktning blir ungefär 5-6 timmar beroende på restid.

En mindre besiktning tar upp till en timme på plats. 

Hur mycket kostar en entreprenadbesiktning?

Det beror helt på tidsåtgången men en mindre besiktning med en timme på plats kostar från 4 000 kronor och en slutbesiktning av en villa kostar från 8 000 kronor. Då ingår resor upp till sex mil från vårt kontor. Det är allt.

Vissa kan tycka det låter dyrt men det är en värdehandling vi skriver och den ska som jag tidigare nämnde hålla ända upp i rätten om det behövs.

Om Jesper

Namn: Jesper Andersson             

Ålder: 47 år.

Bor: Älta, södra Stockholm.

Yrke: Ägare Probatio Besiktningar AB, Certifierad besiktningsman SBR.

Erfarenhet: Byggnadsingenjör i grunden. Därefter arbetat på hos flera större byggföretag i Sverige, bland annat Skanska och Peab. Skadetekniker/ besiktningsman på Länsförsäkringar. Har även varit polis i 11 år innan byggbranschen lockade igen. 

Verksam: Vi är ett besiktningsföretag som utför entreprenad- och överlåtelsebesiktningar. Vi är verksamma i Storstockholm och vi har även ett kontor i Göteborg som täcker cirka tio mil runt Göteborg.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar