Turnéaktuella med Champions of rock: ”Folk älskar att sjunga med”

I februari ger sig artisterna Peter Johansson och Jenna Lee-James ut på en arenaturné med Champions of rock, en hyllningskonsert till rockbandet Queen. Allsång utlovas!

champions of rock

Hej Peter och Jenna, berätta om Champions of rock!

– Showen är baserad på Queen-musikalen We will rock you, som jag och Jenna spelade huvudrollerna i på West End i London. När jag flyttade tillbaka till Sverige ville jag ge den svenska publiken en liknande upplevelse. Men det här är en hyllningskonsert till Queen, ingen musikal, och vi sjunger ihop med ett liveband. Första gången vi gjorde Champions of rock var 2009, och det här är fjärde arenaturnén, säger Peter.

Denna gång har ni med er extra förstärkning?

– Ja, kören Joyvoice, som har 40 000 medlemmar runt om i landet, kommer att vara med. Körledaren tar med tolv av dem till våra shower och fyller på med fyrtio till på varje ort. Så nu kan vi ha en maffig gospelkör på nummer som Somebody to love. Jag tror det kommer bli fett, säger Peter. 

Varför tror ni folk älskar Queen så mycket?

– Deras musik är tidlös och teatralisk, med låtar som berättar historier. Det gör att man kan skala av dem till att bara ha gitarr, piano eller stråkar, eller göra dem hur bombastiska och storslagna som helst, säger Jenna. 

Kan vi räkna med allsång?

– Åh herregud, JA! Folk älskar ju att sjunga med och dansa till låtarna. Man kan känna adrenalinet i publiken, säger Peter.

Vi i Villa träffade Champions of rock-aktuella Peter Johansson och Jenna Lee-James. Foto: Sandra Holmes.

Ni turnerar en del båda två. Vad har hemmet för betydelse för er? 

– Jag har ju två hem, ett hus i södra Stockholm och en gård i Sankt Annas skärgård där jag kommer ifrån, säger Peter. Hemma är där jag vill vara mest, det är alltid målet, att komma hem och lägga upp fötterna. Att vara där ska kännas som semester, så vi inte har behovet av att resa bort. Vi har nyligen gjort om hela trädgården och byggt en balkong med ett tak, för jag har alltid velat ha en amerikansk veranda med en hammock där jag kan sitta och spela gitarr.

”Jag förlorade allt”

Jenna Lee-James

– För mig är Skottland hemma, där jag kommer ifrån. Att resa dit gör mig lugn. London-livet kan vara galet och hektiskt. Jag har en lägenhet där som drabbades av en brand under lockdown. Jag förlorade allt, även min försörjning på grund av pandemin, och sov på golvet i en tillfällig lägenhet. Det var en tuff tid och jag var nära att ge upp branschen. Jag insåg att inget betyder något förutom vänner och familj. För när du tror att du nått ”the point of no return” är det de som lyfter upp dig och får dig att orka fortsätta.

Vilka är era förhoppningar för 2023?

– Jag hoppas att världen kan lugna ner sig lite, både situationen i Ukraina och med pandemier. Vår roll i det här att tillföra lite glädje, säger Peter.

– Ja, det finns ett språk vi alla talar här i världen och som sammanför oss: musiken. Lämna dina bekymmer i några timmar och kom och ha roligt med oss på Champions of rock, säger Jenna.

Läs också: Därför vet Spotify alltid vad du vill lyssna på!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar