Van life – det enkla livet på hjul

Länge var van life, alltså att semestra i sin skåpbil, något som förknippades med äventyrare. Nu lockas allt fler av friheten och det naturnära livet. Läs och bli inspirerad!

De byggde sin egen husbil

Jonas och Lovisa Moberg i Klintehamn på Gotland köpte en begagnad Ford Transit för att transportera cyklar till sin cykelbutik. Men för några år sedan bestämde de sig för att åka på utflykt med familjen och sova i bilen. Så de byggde ihop lite bänkar och bord. Sedan dess har bilen modifierats.

Barnen trivs och myser.

– Det har inte blivit så dyrt eftersom vi mest använt grejer vi redan hade, säger Jonas.
Det bästa med husbilen är att det är så lätt att komma i väg på små minitripper.
När de byggt sin van har de sneglat mycket på hur båtinredning optimeras. Det är lite samma tänk. Inför sommaren har de förfinat ytterligare, bytt ut innertaket mot lite finare plywood och skapat lite mer förvaring för kläder.

Det enkla livet: en van, en stol och sol.

– Vi ska också installera spis och kanske en taklucka. Drömmen är så klart solceller, så att vi kan bli helt självförsörjande, men det får vänta. Och så måste vi installera ett cykelställ.

Läs också: Vi guidar dig till bästa tältsemestern!

Fakta för van life

Plåtis i stället för husbil

”Plåtis” är namnet på alternativet till den traditionella husbilen. Det är en husbil baserad på en skåpbil, byggd på ett metallchassi, mindre än sex meter lång och med en vikt på runt 3,5 ton.

Förutom att formatet är behändigt och kan formas enligt egna önskemål så finns det flera praktiska poänger: en plåtis får plats på parkeringar och kostar mindre att ta med på färjor eller över avgiftsbelagda broar.

Van life i podd

I podcasten Vanlife Sverige blandar makarna Carl och Isabel Waite skåpbilsdrömmar med praktiska frågor kring kostnader, kreativa lösningar och hur det kan vara att driva ett företag från sin van. Vanlifesverige.se

Van life i bok

För åtta år sedan lämnade Foster Huntington sitt jobb som designer för att ge sig ut på vägarna i sin VW Vanagon. I kaffebordsboken Home is where you park it har han samlat fotografier från sitt van life. Han har även skrivit boken … Van life.

Van life på Instagram

Emmi och Philip byggde om sin Nissan till van.

Emmi och Philip är två svenska äventyrare som valt att leva van life. De dokumenterar sin resa på Instagramkontot @explorista_se och bloggen Explorista.se. Där går det att följa hur de förvandlade sin Nissan Interstar till en husbil med 140 centimeters säng, två sittplatser med utfällbart bord samt köksbänk med vask och gaskök med två plattor. Och parkettgolv! Följ med på deras resa.

Läs också: Bo i tiny house – så fungerar det!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar