Vanlife – den fria livsstilen!

Sugen på äventyr och nyfiken på vanlife? Det fria sättet att resa och bo har blivit en växande trend. Så här fungerar det!

vanlife

De som var unga på 1960- och 70-talet, då husvagnen hade sitt stora genomslag, har ofta semesterminnen från campingplatser runtom i Sverige, då man gav sig ut på äventyr i ur och skur. Nu när yngre generationer återupptäcker campinglivet, är det inte husvagn man allra helst ska ha, som Galenskaparna sjunger, utan en campervan – en skåpbil som man själv har byggt om till husbil – och leva vanlife. Ja, lite krångligt ska det vara om man vill ligga i framkant, men det kan också vara ett sätt att komma billigare undan än att köpa en husvagn eller färdigutrustad husbil. Här ger vi dig en kort introduktion till vanlife.

Varför vanlife?

Det finns flera skäl till att allt fler väljer att skaffa en campervan, och leva ett så kallat “vanlife”. För många handlar det om friheten att kunna dra iväg när man vill, och närheten till naturen. Det kan bli ett sätt att resa billigare, då man slipper betala för hotellnätter och ganska smidigt kan ta sig ner till kontinenten. Det är ett flexibelt alternativ till att köpa en dyr sommarstuga, och för den som är digital nomad och kan ta jobbet med sig varsomhelst, kan livsstilen bli till en del av vardagen.

Vad kostar det?

Priset för en begagnad skåpbil varierar förstås beroende på storlek och vilket skick den är i, men du kan hitta enklare modell från runt 20 000 kr, och sedan lägga ribban själv för hur fint inredd du vill att den ska vara. Är du inte så händig med bilar så kan det ju vara värt att inte köpa en alltför sliten bil, för att undvika dyra verkstadskostnader.

vanlife

Att välja skåpbil för vanlife

Det finns många saker att fundera på inför valet av skåpbil. Att kunna stå upprätt i bilen är en skön bekvämlighet, inte minst om du tänker använda bilen mycket och inreda den med kök. Några skåpbilsmodeller med ståhöjd att hålla utkik efter är bland annat Ford Transit, Nissan Interstar, Renault Master, Volkswagen Crafter, och Fiat Ducato, tipsar vanlife-bloggen Travelbug.

Läs också: Bo i tiny house – så fungerar det!

Vad gäller vid fricamping?

Att campa på andra ställen än anvisade campingplatser kallas att fricampa och är populärt bland vanlifers. Men går det bra att köra och sova över i bilen varsomhelst? Nej, det finns vissa regler som man bör förhålla sig till. För att skydda naturen finns Terrängkörningslagen som säger att det är förbjudet att köra med motordrivna fordon på barmark i terräng, det vill säga allt som inte är väg. Och på enskilda vägar har ägaren av vägen rätt att förbjuda motortrafik, men förbudet bör då vara tydligt markerat med till exempel ett vägmärke.

Hitta en sovplats

När du ska parkera för att sova, går det ibland bra att göra det vid sidan av vägen, om det går utan att skada naturen. Men är parkeringsplatsen eller rastplatsen enbart markerad med en P-skylt får man bara stå där i max 24 timmar. Och att “ställa upp” fordonet, med möbler med mera, utanför är ofta reglerat eller förbjudet. Kolla med kommunen vad som gäller om du är osäker, då reglerna kan skilja sig åt mellan olika platser. I tätorter råder det ofta mer begränsningar.

Nyfiken på mer? Spana in hur familjen Moberg gjorde om sin skåpbil till husbil!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar