Vi guidar dig till bästa tältsemestern!

Semester på hemmaplan är grejen i sommar och att tälta är ett härligt sätt att upptäcka den vackra svenska naturen. Här är allt du behöver veta för att få bästa tältsemestern. 

Var får man tälta? 

Tälta i naturen

Tack vare allemansrätten är det tillåtet att tälta en eller ett par nätter på de flesta platser i Sverige. Att visa hänsyn mot både markägare och naturen ingår dock. Så tälta till exempel inte på betesmark, jordbruk, odlingar eller planteringar, och inte nära bostäder. Vissa platser, som parker, idrottsanläggningar, naturreservat och nationalparker har särskilda regler så kolla på anslagstavlor i området vad som gäller, eller hör med kommunen eller länsstyrelsen. 

Tälta på camping

På campingplatser betalar man vanligtvis en dygnshyra. Boka gärna tältplats i förväg så vet ni att det finns plats. Kolla upp vilka bekvämligheter som finns (el- och vattentillgång, närhet till affär), det kan variera. Var snäll mot naturen, även på campingen! 

Välj tältplats med omsorg.

Hur väljer man bästa tältplatsen?

Marken ska vara tålig, sandmark, torr ängsmark och skogsmark är bra (inte där det är fuktigt). Undvik gärna högt gräs, det ökar risken för fästingar. Försök slå upp tältet i lä, särskilt när det blåser mycket, men om området är myggtätt kan såklart en lätt bris vara guld värd.  

Kolla in väderstrecken – se till att undvika morgonsol, det kan bli olidligt varmt om solen gassar rakt på under förmiddagen. Skönare då att äta få äta kvällsmaten i kvällssolen.

Sopa marken så gott det går (få bort kottar, vassa grenar, barr och stenar), så sover ni gott som prinsessor. Och satsa på plant underlag, så slipper tältkompisen komma glidande framåt småtimmarna. 

Om ni tältar i naturen, tälta nära ett vattendrag så slipper ni kånka vatten. 

När ni lämnar er tältplats – gör rent och snyggt för nästa tältare!

Tips! Prova gärna tältet innan ni ger er ut. Slå upp tältet hemma och kolla så att allt funkar. 

Läs också: Härliga vandringar för barnfamiljen

Vilken utrustning behövs?

Välja rätt tält 

Tält finns vanligen i färger som smälter väl in i naturen.

Ska ni vandra eller byta tältplats flera gånger så satsa på tält med låg vikt, ett klassiskt tunneltält är både enkla att sätta upp och även lätt i vikten. 

Är ni många och har mycket packning så satsa på tält med förtält (så kallad absider). 

Hård vind på fjället? Satsa på ett självstagande kupoltält. Det reser man med hjälp av korsande bågar och sedan kan man placera det efter att ni rest det. Fäst det sedan med det som passar, markpinnar eller stenar. 

Regnigt? Ett tält med hög vattenpelare är bra. Vattenpelare är måttet som anger materialets vattenavvisande förmåga i millimeter. Det viktigaste är att bottenväven, tältets underdel, har hög vattenpelare. Ett bra riktmått är att bottenväven ska ha en vattenpelare på 5 000 mm, och yttertältet en vattenpelare på 2 000 mm. Välj gärna ett tält som också har goda ventilationsmöjligheter.  

Mer info får du i en friluftsbutik eller på Friluftsfrämjandet, de har en bra tältguide.

Stormkök är en klassiker när man tältar!

Checklista för tältaren:

  • Tält och markpinnar
  • Stormkök och bränsle
  • Dunk/flaskor för vatten
  • Liggunderlag (eller luftmadrass om ni kan kosta på er tyngre packning)
  • Sovsäck
  • Påse för skräp
  • Karta och kompass
  • Powerbank för mobiltelefon
  • Ficklampa
  • Kläder för både soliga och regniga dagar och kyliga nätter, gärna enligt lager-på-lager-principen. Bra skor/kängor om ni ska vandra
  • Solkräm/-stift och myggmedel
  • Mat och dryck
  • Diskborste och liten flaska med diskmedel
  • Tändstickor
  • Fickkniv eller kniv
  • Kåsa och/eller annat att äta ur, samt bestick (gärna en ”spork”, alltså en kombinerad gaffel och sked)
  • Reseapotek med till exempel skavsårsplåster och förband 
  • Toalettpapper

Tips på bra tält- och campingplatser

Hätteboda vildmarkscamping, Urshult, Småland

Sveriges sydligast belägna vildmarkscamping är Hätteboda. Här hugger man sin egen ved, bor lite mer ensligt och utan tillgång till el. Man kan också fiska upp sin egen middag i sjön. En grön och naturnära upplevelse. 

Rörvik familjecamping, Hamburgsund, Bohuslän

Barnvänlig familjecamping med närhet till salta bad både från sandstrand och klippa. På anläggningen finns lekplats, minigolfbana och servicebutik, perfekt för barnfamiljen. 

Torsviken, Gällnö och Hjälmö i Stockholms skärgård 

För den som vill ha en naturupplevelse på någon av de pittoreska öarna i Stockholms skärgård. Här kan du tälta gratis i två dygn. I Torsviken finns en naturhamn och därifrån är det nära till sandstrand, affär och torrtoa. På grannön Hjälmö finns tältplatser på en äng.

Ljugarns semesterby och camping, Ljugarn, Gotland

Här vaknar man upp precis vid stranden, en naturcamping där det även finns stugor och husvagnsplatser, men tälten står avskilt från dem. Här finns servicehus med dusch och toaletter, med flera andra bekvämligheter i närheten. 

Glaskogens naturreservat, Lenungshammar, Värmland

En stilla och rofylld campingmiljö finns i Glaskogens naturreservat. Vandra på en av de långa vandringslederna eller paddla kanot i någon av reservatets åttio sjöar. Tältar gör du på en separat tältcamping där det är nära till enklare bekvämligheter.  

Friluftsbyn, Höga Kusten, Ångermanland

Vacker plats mitt i världsarvet Höga Kusten som erbjuder tält- och husvagnscamping samt stugor. Ligger intill en badplats och på området finns många bekvämligheter och aktiviteter, till exempel kanot, båtturer och vandringar. Närhet till Skuleskogen med många vandringsstigar och det maffiga Skuleberget. 

Kallsedets fjällcenter, Järpen, Jämtland

Bo granne med vildmarken! Campa intill fiskevattnet Juvuln med vidunderligt vacker utsikt över fjällen. Hyr en båt eller vandra i omgivningarna. Tältgäster får tillgång till fjällcentrets kök och det går också att äta lunch i Fjällcaféet. 

Tänk på! Campingar som är anslutna till campingorganisationen SCR kräver att du har kortet Camping Key Europe för att få bo där. Kortet kostar i skrivande stund 199 kr per år.

Källa: Naturvårdsverket, MSB, Friluftsfrämjandet, STF


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar