Vill du leva mer miljösnällt? Här är 17 tips!

Vill du leva mer hållbart, men tycker att det är svårt att veta var du ska börja? Här är enkla saker du kan göra redan idag – som gör skillnad för vår miljö!

lev miljövänligt

17 tips för att leva mer miljövänligt.

1. Släng aldrig kemikalier direkt i toaletten eller vasken. Avloppsreningsverken är inte byggda för att rena dem, så det åker vidare rakt ut i naturen och förstör miljön. 

2. Dags att städa? Välj rengöringsmedel som är miljömärkta. Eller använd det som finns i skafferiet när det är dags att städa, som ättika, vinäger och bikarbonat! 

Läs också: Så städar du miljövänligt

3. Använd rätt sorts påse när du handlar! Plast, papperspåse eller tygpåse – den bästa påsen är den som du använder flest gånger, enligt Naturskyddsföreningen. 

Återanvänd dina matpåsar! En tygkasse kräver mycket energi och kemikalier vid tillverkning, men är okej om du använder den i flera år.

4. Tvätta miljövänligt. Det vill säga tvätta fulla maskiner, använd kravmärkta tvättmedel och skippa sköljmedlet! Här är 10 bra råd att följa! 

5. Soltorka kläderna! Torktumlare och torkskåp slukar mycket energi. Ett plus i kanten är den underbara doften kläderna får när du torkar utomhus, testa! 

6. Leta upp onödiga eltjuvar i hemmet! Det kan röra sig om element som inte behöver vara påslagna, gamla frysboxar som drar energi och dragiga fönster. 

Köp ekologiskt, det är mer miljövänligt.
Ekologisk mat är bra både för både djur och natur!

7. Köp ekologisk mat när du kan! Många livsmedelsprodukter innehåller otäcka bekämpningsmedel som är dåliga för både människor, djur och natur. Kaffe, vindruvor och bananer är några av de mest besprutade matvarorna. 

8. Städa utomhus! Hjälp vår planet genom att plocka upp skräp som du ser på gatan. 

9. Minska din plastkonsumtion genom att till exempel byta ut plastfolie mot bivaxdukar. Och återanvänd de plastprodukter du köper, glasslådan passar perfekt som låda till jobblunchen! 

10. Kasta inte maten! En tredjedel av all mat slängs (!), enligt Världsnaturfonden. Planera din mathandling och minska ditt matsvinn, så bidrar du till en bättre miljö. 

11. Tvätta inte bilen på uppfarten. När du tvättar bilen på uppfarten eller på gatan utanför ditt hus löser bilvårdsprodukter upp miljöfarliga ämnen från din bil, som åker ner i dagvattenbrunnen och därefter ut i närmaste vattendrag. Tvätta istället bilen på en gör-det-själv-hall om du vill handtvätta bilen! 

12. Köp hem en vattentunna! Spara på kranvattnet och vattna trädgården med regnvatten istället.

13. Slopa engångsprodukterna, som kaffefilter och hushållspapper (som du använder för att torka upp allt som går att torka upp!). Det finns miljövänligt kaffefilter i tyg som man använda flera gånger och du kan använda trasor av ett gammalt lakan istället för hushållspapper. 

Läs också: Miljövänlig trädgård – 18 tips!

14. Sätt lock på kastrullen när du kokar upp vatten. På det här sättet används 75 % mindre energi. 

15. Källsortera mera! 

16. Sluta svinna! En kaffekopp om dagen går ner i vasken som svinn. Brygg bara så mycket kaffe som du ska dricka med andra ord, och köp helst ekologiskt kaffe. 

17. Hjälp bina! En tredjedel av Sveriges vilda biarter är på väg att försvinna, vilket kan få stora konsekvenser: Cirka ⅓ av den mat vi äter har pollinerats av humlor och bin. Gör om en bit av gräsmattan till äng, plantera bivänliga blommor och bygg ett insektshotell för att hjälpa dem! 

Källa: Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar