Vintertid 2023 – här är allting du behöver veta!

Och så var det dags att ställa om klockan igen. Men åt vilket håll? Och skulle vi inte slopa den här enerverande tidsomställning? Här är allt du behöver veta!

Sommartid infördes år 1980 (igen, ska tilläggas! 1916 gjordes ett första försök att införskaffa sommartid, men det mottogs av kraftiga protester från främst landsbygdens befolkning). Sedan dess ändrar vi klockan två gånger om året. Och medan vissa bara rycker på axlarna åt det här med att ställa fram eller tillbaka klockan en timme, kan det vara riktigt kämpigt för andra att komma upp på morgonen … 

Åt vilket håll ställer vi klockan när det är vintertid? 

Brukar du också glömma bort vilket håll man ska vrida klockan åt? En enkel regel som hjälper dig att minnas är att tänka på dina utemöbler:

Till våren ställer vi FRAM utemöblerna = vi ställer fram klockan en timme. 

På vintern ställer vi TILLBAKA utemöblerna = vi ställer tillbaka klockan en timme. 

Vintertid 2023

I år ställer vi tillbaka klockan en timme klockan 03.00 till 02.00 under natten från lördag 28 oktober till söndag 29 oktober. Du får alltså en timmes extra sömn den här natten, hurra! 

Det bästa med vintertid … 

  • Vi får en timme extra sömn! 
  • Vi får en timmes mer ljus på förmiddagen. 

Men skulle vi inte slopa tidsomställningen …? 

Det har varit mycket prat om att ta bort tidsinställningen. På regeringens hemsida går det att läsa att EU-kommissionen lagt fram ett förslag om att avskaffa tidsomställningen. Men för att tidsomställningen ska kunna tas bort krävs ett beslut i ministerrådet – och detta har inte skett ännu. 

Inte heller den svenska regeringen har tagit ställning till om tidsomställningen ska avskaffas – och vilken tid som i så fall skulle vara normaltid. Vi får helt enkelt se vart detta landar, 2023 är i alla fall ett år till där vi får fortsätta leva med sommar- och vintertid! 

Läs även: Fler smarta knepet för att ställa klockan åt rätt håll!

Källor: Regeringen, isof.se


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar