Viveca Sten: Jag älskar jul!

Deckarförfattaren Viveca Sten är aktuell med Botgöraren, hennes tredje bok som utspelar sig i Åre. I sin fjällstuga går hon loss på både mordgåtor och julmys.

Hej, Viveca! Berätta om din nya bok!

Botgöraren börjar dramatiskt med att man hittar en knivskuren kvinna som badar i sitt eget blod i en svit på det tjusiga hotellet Copperhill i Åre. Det är första dagen på påsklovet och det blir full panik i byn. Det visar sig att kvinnan har kopplingar till det gamla högfjällshotellet i Storlien som är nedstängt och spöklikt. Boken handlar också om de sår som rivs upp i barndomen och hur länge man kan se sig själv som ett offer. 

Varför bytte du skärgårdsidyllen Sandhamn mot Årefjällen i dina böcker?

– När covid bröt ut och allt stängde ner var jag och min man i vårt nybyggda hus i Åre. Vi hade inte tänkt bli kvar där så länge men var tvungna eftersom alla skulle sitta stilla i båten. När jag kom till liften en dag, började jag tänka på hur det skulle se ut om det kom ett lik farandes på en av liftstolarna. Jag skidade hem direkt med snö i håret, och började skriva på Offermakaren, den första boken i serien. Jag var nervös och höll det hemligt ett tag, för jag tänkte att folk skulle skratta åt mig för att jag bytte miljö, men när den blev så väl mottagen blev jag jätteinspirerad och har fortsatt skriva om Åre. 

Hur skiljer sig deckarserierna åt?

– Ja, det är ju mycket mer snö i Åre, haha, och mycket större än lilla Sandhamn! Och poliserna Hanna och Daniel är helt andra karaktärer. Sedan har jag valt att byta tempus, från dåtid till presens, vilket ger ett mer direkt tilltal och en annan tonalitet. 

Berätta om ditt hus i Åre! 

– Det är en fjällstuga som vi bara älskar! Den ligger högt upp, med utsikt över Renfjället, Åresjön och Åreskutan. Vi har inrett med dova färger, mjuka kuddar och ljuslyktor överallt. Här finns bastu, en öppen spis, och mycket plats för både skidor och för att våra tre barn ska kunna komma hit med sina respektive. 

Hur firar du jul?

– Jag ÄLSKAR jul! Och vi brukar alltid fira den i Åre, aldrig resa bort. December är min favoritmånad, det var då jag och min man gifte oss. Vi brukar säga till varandra att dra ner ambitionsnivån för julen, och sen kommer den andre och skruvar upp den. Jag brukar fylla hela huset med hyacinter och amaryllis långt i förväg, och se till att allting slår ut till jul. Och sen pyntar jag med grå tygtomtar, mossa och gammaldags adventsljusstakar i trä. Det ska inte vara så mycket glitter. Granen, som vi dekorerar med röda sammetskulor, sätter vi alltid upp dagen före julafton. 

Läs också: Jens Lapidus: ”Jag har pinsamt gott självförtroende”

Har ni några andra bestämda jultraditioner? 

– Ja, eftersom hela familjen älskar julmusik, men inte vill tjata ut den helt, har vi bestämt att vi inte börjar spela julmusik förrän 20 november. Vår favorit – Peter Jöbacks julskiva – får vi inte spela förrän första advent. Och lussekatter kan jag inte få nog av! Jag bakar så att jag har frysen full från november till mars. 

Vilka är dina 3 favoriter på julbordet?

– Min man gör världens godaste julskinka! Sedan gillar jag olika sorters sill, och brynta brysselkål, som min dotter brukar laga. 

Nyligen avslöjades det att Åremorden också ska bli en tv-serie, och att du ska vara exekutiv producent! 

– Ja, det känns fantastisk roligt! Jag är så glad och stolt över det här och hoppas att tittarna kommer gilla Åremorden precis lika mycket som Morden i Sandhamn, som setts av nästan 100 miljoner tittare i närmare 100 länder. Inspelningen drar igång redan efter årsskiftet och jag kommer att vara med så mycket jag bara kan. Som exekutiv producent har jag ökat inflytande över produktionen och kan säkerställa att Åremordens särskilda tonalitet översätts till film på ett varsamt sätt. Jag brukar säga att filmatiseringarna är som mina barnbarn, jag har inte den direkta vårdnaden men de är ändå mitt kött och blod. 

Kommer det bli fler mord i Sandhamn eller Åre framöver?

– Ja, jag har börjat skriva på en fjärde bok om Åre, men Sandhamn kommer jag nog återvända till längre fram.

Om Viveca

Ålder: 63 år. 

Familj: Maken Lennart och barnen Camilla, 30, Alexander, 27 och Leo, 23.

Bor: Hus i Åre, Sandhamn och Stockholm. 

Gör: Författare och jurist. 

Aktuell med: Botgöraren, tredje delen i bokserien Åremorden.

Läs också: Vinn Viveca Stens nya deckare – tävla här!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar