17 retroserviser som stiger i värde!

Retroserviser är de nya prisraketerna. Auktionsexperten Lotta Reberg tipsar om porslinet som är guld värt. Kolla in om du har fynd i kökshyllorna!
retroserviser

Retroserviser är våra nya prisraketer. Ett utrop kan ligga på 800 kr och sedan kan slutpriset hamna på runt 20 000 kr! Varför har retroserviser blivit så eftertraktade? Jo, oftast går de att köra i diskmaskin, om de är stämplade 555 går det finfint. Men våra kaffe- och tekoppar från 50- 60- och 70-tal lockar också köpare från Japan och Sydkorea.
Kolla om du har några kaffekoppar eller serviser i skåpet som är värda tusentals kronor.

1. Anemone

retroserviser anemone

Servisen från Arabia av Ulla Procopé är poppis. 14 muggar gick för 8 900 kr och 57 delar Anemone för 11 520 kr på Göteborgs auktionsverk. 

2. Pynta 

retroserviser

Stig Lindbergs Pynta för Gustavsberg har blivit otroligt åtråvärd och går för rekordsummor. Fyra tekoppar gick för 16 000 kr på Nyköpings Auktionsverk. Och åtta koppar såldes för 29 997 kr på Auktionshuset Kolonn. Dekoren lanserades 1962 ungefär samtidigt som storsäljaren Prunus. Den fanns i produktion till 1965.

3. Birka

serviser birka

Stig Lindbergs stengodsservis har stigit rejält. 65 delar gick för 12 747 kr på Crafoords. För ett par år sedan såldes 55 delar för en tusenlapp. En 70-talare på frammarsch! 

4. Krokus

retroserviser krokus

14 delar av Esteri Tomulas Krokus för Arabia gick för 15 484 kr på Thelin & Johansson. Retroservisen är så populär att Arabia nu har börjat producera den igen.

5. Flora

serviser flora

41 delar av Esteri Tomulas servis Flora, varav tio kaffekoppar, gick för 24 009 kr på Ekenbergs Auktioner. För fyra år sedan gick 19 delar för 750 kr. Esteri började som porslinsmålare men blev sedan formgivare. Hon hämtade inspiration från den finländska faunan. Flora är hennes populäraste servis.

6. Tahiti

serviser tahiti

Ett dussin koppar med fat av Stig Lindbergs servis klubbades för över 20 000 kr vid tre tillfällen. Tahiti kom 1971 och var bortglömd under flera år. Det sägs att serien bara producerades under något år, den blev för dyr att tillverka med så många olika färger.

7. Solros

retroservis solros

16 delar – sju koppar och nio fat – av Lillemor Mannerheims servis för Upsala-Ekeby Gefle gick för 21 263 kr på Höga-näs Auktionsverk.

Läs också: En skattkista i köket – prylarna du inte ska slänga!

8. Paratiisi

serviser paradis

Eller Paradis om vi översätter från finska. En mycket älskad servis från Arabia. Formgiven 1969 av den finske ”keramikprinsen” Birger Kaipiainen. En kopp har gått för runt 1 000 kr, är det många delar kan priset stiga till över 20 000 kr. Intresset för retroservisen har varit så stort att Arabia börjat tillverka den igen, och då kommer förmodligen priset att stabilisera sig. 

9. Klunk

serviser klunk

Christina Campbell är inte någon av de mer kända formgivarna hos Rörstrands. Hon är egentligen grafiker och tecknare, men var knuten till bruket mellan 1966 och 1972. Hon formgav flera härliga servismönster, bland annat Klunk. Här sex koppar med fat, och sex assietter. Klubbat för 6 000 kr hos auktionshuset Thelin & Johansson.

10. Koralli

retroserviser koralli

Koralli från Arabia skjuter i höjden prismässigt. För två år sedan hade några matservisdelar ett utrop på 1 000 kr, men gick för 10 000 kr. Några månader senare hade tio teservisdelar ett utrop på 800 kr hos Auktionshuset Kolonn, men klubbades för 16 000 kr. Därefter hade 48 delar av servisen ett utrop på 5 000 kr, men såldes för 24 500 kr hos auktionshuset Kolonn. Koralli är en typisk 1970-talsservis, i vackra färger och med fint mönster. År 2014 klubbades 16 koppar för bara 500 kr.

11. Karneval

serviser karneval

Glad retroservis med härlig dekor av Timo Sarvimäki som var hos Rörstrands mellan 1973 och 1975. Denna kaffeservis, 15 delar, gick för 5 088 kr hos Thelin & Johansson för snart två år sedan. En riktig bubblare!

12. Filippa

serviser filippa

13 delar (sex koppar med fat och en lockburk) av kaffeservisen Filippa från Rörstrands hade ett utrop på bara 800 kr hos Stadsauktion Sundsvall för drygt ett år sedan. Det såldes för 18 671 kr! För fem år sedan gick sex koppar med fat för bara 576 kr.

13. Ruija

retroserviser ruija

En handmålad servis i mörkt bruna och gröna toner av Ulla Procopé för finska Arabia. 40 delar hade ett utrop på 600 kr i november 2020, men gick för 8 800 kr hos Halmstads Auktionskammare. Två månader senare klubbades 56 delar för nästan 11 000 kr, utropet var 1 500 kr.

14. Arabia

serviser arabia

14 delar, signerad RA (Raija Uosikkinen), 1960-tal, Arabia. Utrop 1 000 kr i december hos Stockholm Auktionsverk Globen, såld för 24 501 kr.

15. Valencia

serviser valencia
serviser valencia

Formgivaren Ulla Procopé var verkligen före sin tid. Servisen Valencia kom redan 1963, men känns som om den skulle kunna vara från i år. Ulla är en av Arabias mest framgångsrika formgivare. Koboltblåa Valencia är inspirerad av Spanien, där Ulla Procopé levde under många år. En tekopp går sällan under 1 000 kr. Är det fler än 14 delar blir det klubbade priset nästan alltid över 20 000 kr. 

16. Verdi 

verdi

Verdi av Stig Lindberg för Gustavsberg kom 1971 och gjordes bara i begränsad produktion. De av Stig Lindbergs serviser som inte tillverkades under någon längre period är extra eftertraktade. 14 delar Verdi klubbades hos Auktionsverket Norrköping för 25 969 kr i november.

17. Gille

serviser gille

1960-talsservis av Hertha Bengtson för Rörstrands. 31 delar hade ett utrop på 2 000 kr hos Crafoords för ett år sedan, det klubbades för 23 000 kr. 

Läs också: Ulrica Hydman Vallien: 20 klassiker – vad är de värda idag?

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar