1970-talet är tillbaka – här är prylarna som är värda mest

Det är något särskilt med 1970-talets ­inredning. Nostalgifaktorn är hög och ­decenniet är fullt av coola möbler, lampor och prydnader. Dags att damma av ­retrofynden därhemma!

70-talsprylarna som är dyrgripar

Under 1970-talet var det bastukänsla i nästan alla svenska hem. Det var furu från tak till tidningsställ. Men decenniet var mer än bara furu. Det var orange, gult, brunt, storblommiga mönster, manchester, spånplattor och låga, maffiga soffor med loungekänsla. Minnena från det nyskapande decenniet är starka och tydliga för en stor efterkrigsgeneration och dess barn. Därför går årtiondets prylar bra på andrahandsmarknaden.

Det var också på 70-talet som Ikea blev en riktig succé. Flera varuhus öppnades, katalogen blev en årlig höjdpunkt i augusti och företaget expanderade utomlands. 

Från plast till trä

Plastmöbler var som störst i början av decenniet, efter oljekrisen 1973 blev de för dyra att producera. Istället tog furun över, tall hade vi gott om. Idag går många furumöbler för höga priser på auktion, speciellt de rustika. Furun har fått en revival, men nu när trendanalytikerna spår mer starka färger i inredningen kommer även annat från 1970-talet igen. Det bådar gott för priserna på 1970-talsinredningen. 

Retrofynd från 1970-talet

Fåtölj Sirius

Sirius fåtölj

Ikeafåtölj i typisk tidig 70-talsstil, tillverkad av glasfiberplast och manchester. Design av Gillis Lundgren. Var med i katalogen 1971 och kostade 395 kr/styck. Detta par såldes för 28 000 kr hos Bukowskis.

Bordslampa Globus

Bordslampa Globus

Orange var trendigt, som på denna lampa med plastkupa från Bergboms, 57 cm hög. Utrop 600 kr, såld för 5 710 kr hos Stadsauktion Sundsvall.

Lisa Larsons figuriner All världens barn

Lisa Larson Världens barn

Dessa små Lisa Larson-figurer av brun stengodslera finns i massor av svenska hem. Serien var ett samarbete med Unicef. Den gjordes i stora upplagor, mellan 1974 och 1981 tillverkades 100 000 barn per år! Nord, Syd, Väst, Öst (höjd 11–13 cm) kom först. I en kompletterande utgåva från 1977 kom Ivan, Maria, Mei och Nils (höjd 10–14 cm). Säljs för runt 500 kr/st på auktion, men en komplett serie i originalkartonger kan gå för över 20 000 kr. Syd finns också i en större variant, 18 cm, och säljs för runt 5 000 kr.

Plastbackar

plastbackar

Ett signum för 1970-talet. Har du några i förrådet? Släng inte! Speciellt inte om det står Pripps på. Nyligen klubbades sex tomma backar för 1 000 kr.

Soffgrupp Carmen

Carmen soffgrupp

Modul- och sektionssoffor slog igenom ordentligt på 70-talet. Här Carmen som kom 1973–1974 från Overman. Utrop 6 000 kr, såld för 67 422 kr hos auktionsverket Norrköping.

Golvlampor av trä

golvlampor i furu

Lampor i furu och en har länge varit stendöda på andrahandsmarknaden, men nu stiger priserna. Dessa lampor såldes för 4 614 kr hos Stockholm auktionsverk för ett tag sedan. 

Bordsdekoration Champagnebrus

Champagnebrus

Roliga prydnader från danska Laurids Lönborg har hög nostalgifaktor. Hade du en sådan hemma på 70-talet – då hängde du med! Klubbas nu för runt 500 kr/styck. 

Väggförvaring

väggförvaring 70-tal

Verkligen 1970-tal med ljust läder och canvastyg. Såld för 6 300 kronor hos Bukowskis. 

Moped Puch Dakota

puch dakota

Kung i stan var du med en Puch Dakota. Idag är de hett eftertraktade! Denna blå såldes för 22 500 kronor hos Gomér & Andersson.

Fåtölj Karin

Bruno Mathsson Karin

Stålrörsmöbler gjorde entré i slutet av 1960-talet och succé under 1970-talet. Här superpopulära Karin av Bruno Mathsson. Han räknade själv att det kom ett tjugotal kopior. De tillverkades i olika rygghöjd och i tyg eller skinn. De skinnklädda går dyrt idag, även om det finns nytillverkade för runt 35 000 kr. Ett par Karin från förr klubbas runt 35 000 kr på auktion.

Bordslampa Bumling

Bumling bordslampa i mässing

Denna lampa designades av Anders Persson för Ateljé Lyktan och fanns i flera varianter och färger. Nu har den fått en ordentlig revival. Här en mässingsfärgad variant i modell av bordslampa som såldes för 16 822 kr hos Crafoord auktioner. 

Vas från Laurids Lönborg

vas Laurids Lönborg

Figurativa vaser från danska Laurids Lönborg, som också kan användas som pennburkar, var supertrendiga då och har hög samlarfaktor nu. Brukar klubbas för några hundra kronor styck.

Soffa Diplomat

Soffa diplomat

Stor soffa med det då så heta velourtyget Africa 81, formgiven av Howard Keith. Utrop 8 000 kr, såld för 40 000 kr hos Stockholm auktionsverk.

Afghanpäls

afghanpäls

Sådana här fårskinnspälsar från Afghanistan var helrätt då och nu är de vintagefynd som många vill ha. Denna päls klubbades för 1 800 kr hos Garpenhus auktioner.

Hallmöbel

Hallbyrå 70-tal

Spegel och byrå med mässingsdetaljer. Såld för 3 010 kr hos Bukowskis.

Plåtburkar

plåtburkar laurids lönborg

Färgglada plåtburkar att förvara mat och annat i var trendigt, speciellt sådana här från danska Laurids Lönborg. Nu klubbas de för några hundra kronor styck, så släng inte om du har några kvar! 

Fåtölj Natura

ikeas fåtölj natura

För tio år sedan gick fåtöljen Natura från Ikea knappt att sälja, den kostade en hundralapp på loppis. Sedan dess har fåtöljen i massiv furu och läder bara stigit i pris. Nu brukar den klubbas för mellan 8 000 och 20 000 kr beroende på skick. Design av Karin Mobring.

Servis Birka

servis birka

Rustik servis av Stig Lindberg för Gustavsberg. Kom 1973 och tillverkades fram till 2001. Har blivit återupptäckt och en servis klubbas numera för mellan 5 000 och 15 000 kr beroende på skick.

Läs också: 80-talsprylarna du ska spara!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar