80-talsprylarna du ska spara!

1980-talet? Det är snart 40 år sedan det inleddes. Därmed är det retro och börjar bli värt en del pengar. Här är guiden som visar vilka 1980-talsprylar du ska spara på eller sälja! 

1980-tal? Tänker du svampmålade väggar i ljus gult eller blått med bårder längst upp? Och pastelliga superstora skinnsoffor med bord i glas och mässing? 1980-talets inredning och design är faktiskt mycket mer än så.

Det är starka färger, lekfulla former och ett himla ifrågasättande av den samtida möbelkulturen. Det är också då postmodernismen (sökandet efter något nytt efter modernismen) exploderar. I Sverige är det även årtiondet då furutrenden mattas av och dör ut. Det är drag i 1980-talet. Det märktes inte minst på årets Formex mässa i januari, där 1980-talet var i fokus.

Frågar du en 60-åring skulle hen förmodligen säga att 1980-talet är hopplöst fult, medan 30-åringen tycker det är hög vill-ha-faktor på 1980-talssaker.

Därför ökar nu värdet på dem. Postmodernistiska möbler i glada kulörer ökar i pris, de första Mac-datorerna är eftertraktade, och samlarna vill ha fler Turtles och Smurfar.

Så börja kolla efter 1980-talsprylar! Håll utkik på loppisar och mindre auktioner. Leta på vinden eller gå igenom lådorna i förrådet.

För inte har du väl slängt barnens gamla leksaker och de roliga teknikprylarna som gjorde 1980-talet till vad det var!

 

Läs också: 15 otippade dyrgripar – släng dem inte!

 

1980-talstrenderna

Man kan dela 1980-talets inredningstrender i tre delar.

1. Lyx och flärd. Efter det radikala 1970-talet där man inredde med furu. Lyx- och flärd trenden var golvskulpturer, serveringsvagnar i mässing och barglobar. Vi inspirerades av Dallas.

2. Postmodernismen. Möbler och inredningsdetaljer fick lekfulla former och starka färger.

3. Nordiskt & funktionellt. Ljusa träslag enkla former och vitt eller natur i möbler och armaturer.

 

80-talsprylarna du inte ska slänga!

 

1. Golvdjur

En hund, leopard eller tiger i naturlig storlek stod i många borgerliga hem under 1980-talet, det var Dallaskänsla. I mitten av 1990-talet åkte de snabbt in i förråden. Nu är de högvilt hos hipsters som gärna betalar några tusen för dem. Brukar gå för mellan 2 000 – 6 000 kr.

Läs också: Så mycket är din Lisa Larson-keramik värd!

2. Stjärnkonst

Vår älskade höjdhoppsstjärna Patrik Sjöberg (kolla hockeyfrillan) som vann VM 1987 i Rom, är riktig hipp  att hemma på väggen. Speciellt när han är porträtterad av Rolling Stones gubben Ron Wood, år 1988. Utropet på denna akvarell var 5 000 kr, den klubbades för 14 000 kr hos Stockholms auktionsverks online för två år sedan.

3. Fåtölj

Den ljusa nordiska trenden innebar konjaksfärgat skinn och rena former. Här en fåtölj från Dux. En riktig bubblare! Den här typen av fåtölj ska du absolut inte slänga och ser du liknande på loppisar ska du ta dig en extra titt.

4. Lustiga lurar

Under 1980-talet utvecklades mobilen. De första var stora och klumpiga. Så den stationära telefonen var fortfarande den viktigaste. Men även den fick nya former. Plötsligt hade vi genomskinliga telefoner, banantelefoner, skotelefoner, med mera. Här en telefon på piedestal, Dallasstil! Har du en samling 80-talslurar kvar ska du gå igenom dem. De går redan idag för över 1 000 kr, och värdet kommer inte att minska.

5. Golvlampa

Golvlampan Gustav för ateljé Lyktan har en hög nostalgifaktor. Den stod ofta vid en stor maffig pastellig skinnsoffa. Om du är ute efter en så skynda fynda. Du kan fortfarande hitta den för runt 2 000 spänn, ibland 800 kr. Men den börjar också gå för 7 000 – 8 000 kr.

6. Bargloben

Många karlars dröm under 1980-talet, men inte kvinnornas. Många män har fått ge upp sin barglobar när de flyttat ihop med tjejen. Idag är de dock kult och går för runt 4 000 kr.

7. Möbler med roliga former

Under 1980-talet kom många möbler med ”spejsade” former. De såg inte ut så som vi var vana vid. Formgivarna experimenterade. Just denna stol hade ett utrop på 3 000 kr nyligen.

Läs också: Furumöblerna du inte ska slänga!

8. Lekfulla ljusstakar

Memphis-gruppen var en antidesignrörelse som gjorde stor succé på möbelmässan i Milano 1981. Ledare var italienaren Ettore Sottsass. Möblerna och föremålen hade postmodernistiska mönster och väldigt starka färger som blandades hur som helst. Rosa och lila var Memphisgruppens favvofärger. Deras design fick verkligen esteter att sätta i halsen. Gruppen levde dock inte mer än i åtta år, men då hade de redan satt ett stort avtryck i 1980-talets design och möbler. Här ett par ljusstakar som kan vara från Memphisgruppen, de är i vart fall Memphis-inspirerade. Utrop 1 500 kr.

9. Leksaker

Smurfarna från 1970/80-tal är samlarobjekt. Brukar värderas till 3 000 kr och mer, beroende på samlingens storlek. Har du Smurfen Peyo från 1979/80, som följde med tidningen Fix & Foxi kan du klappa händerna av lycka, den är nämligen värd mycket mer än de andra. Även Starwars figurer är heta på andrahandsmarknaden.

10. Servis

Starka kontrasterande färger och mönster var det även i porslinet. Här servisen Katrin, typisk 1980-talare. I benporslin från Gustavsberg. 10 koppar med fat. Utropspris 1 500 kr.

11. Lampan Anna

En riktig 1980-talare, döpt efter sin formgivare Anna Ehrner. Stod och står i många svenska hem och offentliga lokaler. Tillverkades hos Ateljé Lyktan i Åhus. Finns i både mässing, aluminium och trä. Canvas eller skinnskärm. Du kan hitta den billigt på loppis och auktioner idag. Finns både som golvlampa och bordslampa. I utlandet är prislappen mellan 4 000 och 8 000 kr. Det är med andra en bubblare! Hugg den!

Läs också: 11 tips – så fyndar du på loppis!

12. Mac datorn

I januari 1984 introducerades den första Macintoshen. Snacka om att den är stor jämfört med dagens tunna Mac. Den hade ett minne på 128 K. Idag har den ett samlarvärde och utropet brukar ligga på några tusen kronor. Prototyperna brukar gå för hundratusentals kronor.

13. Figurin

Större färgglada figuriner var inne under 1980-talet. Idag är de kult! Just den här är 70 cm hög och hade faktiskt ett utrop på hela 5 000 kr.

14. Serveringsvagn

Så flotta vi var på 1980-talet. Helst skulle serveringsvagnen vara i mässing och glas. Nu har de fått en revival och du kan få betala allt mellan 1 500 och 6 000 för dem på auktion.

15. Ikeafåtölj

Poem/Poäng i skinn. Poem kom 1977 och kostade 479 kr, men utvecklades lite under och fick ett nytt namn Poäng. Just Poemfåtöljerna från 1980-talet är eftertraktade. En Poem ligger ute för dryga 23 000 kr på en internationell sajt idag. Hos Bukowskis var utropet 3 000 kr för två år sedan.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar