4 tips – så inreder du källaren

Det finns en del regler för hur källaren ska se ut och fungera innan du börjar inreda. Vi tar dig med på hela resan.


Vad ska du ha i källaren?

Börja med att bestämma dig för vad du ska använda källaren till och vad du ska ha i utrymmet. Frågor om hur du får en fuktig källare att bli en torr källare och hur du gör med golv, väggar och tak kommer du att behöva ta ställning till förr eller senare ändå. Förutom tvättstuga kanske du vill använda källaren för att hänga tvätt på torkning. Du kanske vill ha mer plats att förvara bråte, kläder och skor på?

Den som vill unna sig något alldeles extra och har gott om utrymme i källaren kanske ska ha en relaxavdelning med bastu, bubbelbadkar och spa. Får du ofta besök av svärföräldrar, barn och barnbarn kanske du ska ha ett gästrum i källaren. Då kan du göra det riktigt ombonat och hemtrevligt genom att inreda med fina möbler och textilier.  

 

 

Checklista innan du börjar inreda

Källaren är ett utrymme där det lätt bildas fukt. Det är ofrånkomligt och inte mycket att göra åt. Däremot kan man jobba i förebyggande syfte innan man börjar inreda källaren. Man kan ha en luftvärmepump som avfuktare som skapar bra luftström och ventilation. En frånluftsventil är en bra grej att ha. Om luften i källaren känns unken eller luktar illa kan du låta utföra en luktsanering genom att anlita en fackman och låta göra en fuktmätning. Detta gör att du får reda på var lukten kommer ifrån och kan arbeta proaktivt. 

 

Ljusinsläppet är begränsat

Det är bra att redan i planeringsstadiet vara medveten om att ljusinsläppet i källaren kommer att vara ytterst begränsat. Små fönster och det faktum att källaren ligger under marknivå bidrar till detta. Använd dig av belysning med dimmer så att du själv kan höja och sänka ljusstyrkan vid behov. Detta är det självklara valet för dig som satsar på en relaxavdelning i källaren.

 

 

Använd rätt material och färg som andas 

I källaren ska du inte ha golvvärme utan satsa istället på ett mekaniskt ventilerat golv som ett fuktsäkert alternativ. Väggarna målar du med silikatfärg som andas. Ytterväggarna pryder du med plåtreglar och inte träreglar. Isolera inte på insidan av källarväggarna utan värmeisolera utifrån istället. Ska du sätta upp gipsskivor är det viktigt att du lämnar en luftspalt mellan väggen och gipsskivan så att torrt får vara torrt länge.

 

 

Missa inte: 10 tips för en torr källare

 

 

Så kontrollerar du fukten i källaren.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar