5 råd – klassisk inredning

Klassisk inredning är tidlös och kännetecknas av symmetri och balans. Det är även viktigt att ta vara på möbler du redan har och blanda färg med ljusa textilier. Här kommer 5 råd. 

Därför strävar man efter symmetri

I övergången från rokoko till nyklassicism i 1770-talets Sverige blev formerna mer symmetriska. Det lyxiga och stilrena lyftes fram i större utsträckning.

Idag, över 200 år senare, ska hemmet fortfarande vara lyxigt, klassiskt elegant och stilrent.

En symmetrisk och balanserad inredning innebär att man utgår från en gemensam färgskala och inreder i par. Det kan handla om att man inreder med två likadana fåtöljer på vardera sida om en öppen eld eller genom att dekorera soffan med två likadana kuddar eller varför inte två likadana nattduksbord på vardera sida om sängen. Detta skapar balans, harmoni och får betraktaren att känna sig lugn och väl till mods. 

 

 

Låt beslagen rimma med din personlighet

Istället för att hela tiden köpa nytt i dyr design kan du piffa upp skåp och lådor på ett enkelt sätt. Byt bara ut beslagen. Använd beslag som ingen annan har, eller som du tycker är snygga och exklusiva. Det blir extra effektfullt om beslagen rimmar med din egen personlighet. Det finns många olika beslag i olika material. Vill du ha beslag i mässing, järn eller smide? Du kanske också vill slå på stort och sticka ut med beslag i skinn eller läder? 

Dra nytta av takhöjden och rymden

Har du högt i tak och går det mesta i rummet i mörka nyanser? En kristallkrona ger värme där den hänger högt uppe i taket. Kristallkronor är klassiska och har prytt hem i århundranden. Fynda en unik kristallkrona på loppis eller i second hand-butiker. Det behöver inte alls bli särskilt kostsamt heller. Däremot kommer rummet garanterat att kännas lyxigt. 

 

 

Bryt av med personlig detalj

Blanda ljusa textilier med inredning i mörka träslag. Väggarna kan du pryda med snygga och livfulla oljemålningar i olika motiv. För att lyfta fram motiven ännu lite mer, och för att samtidigt skapa en lyxig känsla, kan du välja ut tavelramar i guld. Välj ut stora mattor till golvet.

För att bryta av kan du inreda med en personlig detalj också. Det kan vara en snygg staty eller vas som du fyndat på loppis eller inhandlat under en semesterresa. 

Satsa på sängen!

Sängen är det första du ser när du går in i sovrummet. Det är också det första du tänker på när du tänker på sovrum.

Sängen är viktig och du ska definitivt satsa lite extra på den. Oavsett hur lyxig eller dyr sängen är så kan du göra mycket åt helhetsintrycket genom att införskaffa exklusiva specialbeställda kuddar i par eller köpa en mysig filt som du lägger ovanpå ett tjockare överkast. Det skapar en lager-på-lager-känsla och hela sovrummet kommer att se ombonat och fint ut när du är klar.

Med enbart sängen som möbel kan du alltså göra mycket. Lät sängen hamna i fokus. Det andra får komma successivt. 

 

 

Så ordnar du den perfekta blombuketten.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar