5 råd – klassisk inredning

Klassisk inredning är tidlös och kännetecknas av symmetri och balans. Det är även viktigt att ta vara på möbler du redan har och blanda färg med ljusa textilier. Här kommer 5 råd. 


Därför strävar man efter symmetri

I övergången från rokoko till nyklassicism i 1770-talets Sverige blev formerna mer symmetriska. Det lyxiga och stilrena lyftes fram i större utsträckning.

Idag, över 200 år senare, ska hemmet fortfarande vara lyxigt, klassiskt elegant och stilrent.

En symmetrisk och balanserad inredning innebär att man utgår från en gemensam färgskala och inreder i par. Det kan handla om att man inreder med två likadana fåtöljer på vardera sida om en öppen eld eller genom att dekorera soffan med två likadana kuddar eller varför inte två likadana nattduksbord på vardera sida om sängen. Detta skapar balans, harmoni och får betraktaren att känna sig lugn och väl till mods. 

Låt beslagen rimma med din personlighet

Istället för att hela tiden köpa nytt i dyr design kan du piffa upp skåp och lådor på ett enkelt sätt. Byt bara ut beslagen. Använd beslag som ingen annan har, eller som du tycker är snygga och exklusiva. Det blir extra effektfullt om beslagen rimmar med din egen personlighet. Det finns många olika beslag i olika material. Vill du ha beslag i mässing, järn eller smide? Du kanske också vill slå på stort och sticka ut med beslag i skinn eller läder? 

Dra nytta av takhöjden och rymden

Har du högt i tak och går det mesta i rummet i mörka nyanser? En kristallkrona ger värme där den hänger högt uppe i taket. Kristallkronor är klassiska och har prytt hem i århundranden. Fynda en unik kristallkrona på loppis eller i second hand-butiker. Det behöver inte alls bli särskilt kostsamt heller. Däremot kommer rummet garanterat att kännas lyxigt. 

Bryt av med personlig detalj

Blanda ljusa textilier med inredning i mörka träslag. Väggarna kan du pryda med snygga och livfulla oljemålningar i olika motiv. För att lyfta fram motiven ännu lite mer, och för att samtidigt skapa en lyxig känsla, kan du välja ut tavelramar i guld. Välj ut stora mattor till golvet.

För att bryta av kan du inreda med en personlig detalj också. Det kan vara en snygg staty eller vas som du fyndat på loppis eller inhandlat under en semesterresa. 

Satsa på sängen!

Sängen är det första du ser när du går in i sovrummet. Det är också det första du tänker på när du tänker på sovrum.

Sängen är viktig och du ska definitivt satsa lite extra på den. Oavsett hur lyxig eller dyr sängen är så kan du göra mycket åt helhetsintrycket genom att införskaffa exklusiva specialbeställda kuddar i par eller köpa en mysig filt som du lägger ovanpå ett tjockare överkast. Det skapar en lager-på-lager-känsla och hela sovrummet kommer att se ombonat och fint ut när du är klar.

Med enbart sängen som möbel kan du alltså göra mycket. Lät sängen hamna i fokus. Det andra får komma successivt. 

Så ordnar du den perfekta blombuketten.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar