5 sätt att välja en färgpalett

Färger är kraftfulla – och de påverkar inte bara hur saker och ting ser ut, utan också hur du mår och känner dig. När det kommer till inredning finns det fem enkla förhållningsregler som gör det lättare att välja färg.

Du har säkert hört det förut – att varje färg förknippas med olika känslor, och att färger kan påverka människors sinnesstämning. Men tyvärr är det inte så enkelt som att välja orange om du vill uppmuntra till aktivitet och kreativitet på kontoret.

För det är också ett faktum att varje person uppfattar färger på sitt eget sätt, kanske för att de har olika minnen och tankar som rör en viss färg. En färg som får en person att känna sig upplyft kan lika gärna få en annan att bli irriterad. 

Det finns naturligtvis många teorier om vad som ska ligga till grund när man väljer färg till ett rum eller ett hem, men genom att hålla sig till visa grundregler kombinerat med den du är som person så är mycket gjort!

  De som gillar att ha grått på kroppen kommer förmodligen att gilla det i vardagsrummet också. Foto: Jotun

1. Tänk på ditt hem som kläder
Titta igenom garderoben och se om det finns några färger där som sticker ut. Om du har massor av gråa kläder är chansen stor att du kommer gilla det i ditt hem också.

Och vice versa – om du inte känner att du klär i senapsfärgade kläder så ska du förmodligen inte måla en vägg i den färgen heller.

  Här har det valts två kompletterande färger, och det blir verkligen ett blickfång! Foto: Fargerike

2. Var inte rädd för färgcirkeln
Minns du färgläran från gymnasiet? Det kan tyckas tråkigt och gammaldags, men färgcirkeln är faktiskt ett väldigt bra verktyg när det kommer till att välja färger för ditt hem.

De kompletterande färgerna är de som står mitt emot varandra i cirkeln – som korall och äppelgrönt – och det är bevisat att våra ögon dras till sådana färgkombinationer.

Att välja flera färger från samma färgfamilj är en bra idé. Foto: Ifi

3. Flera nyanser från samma familj
När du blandar starka och svaga nyanser från samma färgfamilj förhindrar du till exempel att en färg som ljusrosa blir för barnslig, medan en knallrosa färg inte tar över helt. En annan trevlig kombination är ljust mintgrönt tillsammans med någonting smaragdgrönt.

  Här är de grundläggande färgerna grönt och rosa, med tillägg av lila och korall. Foto: Fargerike

4. Du måste inte hålla dig till två färger
Vissa tycker att det bli för kaotiskt och rörigt om man blandar flera olika färger i samma rum, men samtidigt kan det vara lite ”för” perfekt och enformigt att bara hålla sig till två.

Ett tips är att börja med två färger, för att sedan lägga till mer färg efter hand. En bra tumregel är att använda varje ny färg minst tre gånger i samma rum, för en mer sammanhållen känsla.

Om du väljer att måla väggarna i den här gula färgen, kan det vara klokt att låta inredningen vara mer neutral. Foto: Flügger

5. Ha alltid med några neutrala färger
Om du har färgglada väggar, mattor och möbler så kommer du till slut att bli trött i ögonen – oavsett hur välgenomtänkta färgerna är. Trä, ull, sten och andra naturmaterial är bra neutraler, liksom färgerna vitt, beige och grått.

Källor: Gjøco, At home in love och norska Informasjonskontoret for farger og interiør (IFI).


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar