5 sätt att välja en färgpalett

Färger är kraftfulla – och de påverkar inte bara hur saker och ting ser ut, utan också hur du mår och känner dig. När det kommer till inredning finns det fem enkla förhållningsregler som gör det lättare att välja färg.

Du har säkert hört det förut – att varje färg förknippas med olika känslor, och att färger kan påverka människors sinnesstämning. Men tyvärr är det inte så enkelt som att välja orange om du vill uppmuntra till aktivitet och kreativitet på kontoret.

För det är också ett faktum att varje person uppfattar färger på sitt eget sätt, kanske för att de har olika minnen och tankar som rör en viss färg. En färg som får en person att känna sig upplyft kan lika gärna få en annan att bli irriterad. 

Det finns naturligtvis många teorier om vad som ska ligga till grund när man väljer färg till ett rum eller ett hem, men genom att hålla sig till visa grundregler kombinerat med den du är som person så är mycket gjort!

  De som gillar att ha grått på kroppen kommer förmodligen att gilla det i vardagsrummet också. Foto: Jotun

1. Tänk på ditt hem som kläder
Titta igenom garderoben och se om det finns några färger där som sticker ut. Om du har massor av gråa kläder är chansen stor att du kommer gilla det i ditt hem också.

Och vice versa – om du inte känner att du klär i senapsfärgade kläder så ska du förmodligen inte måla en vägg i den färgen heller.

  Här har det valts två kompletterande färger, och det blir verkligen ett blickfång! Foto: Fargerike

2. Var inte rädd för färgcirkeln
Minns du färgläran från gymnasiet? Det kan tyckas tråkigt och gammaldags, men färgcirkeln är faktiskt ett väldigt bra verktyg när det kommer till att välja färger för ditt hem.

De kompletterande färgerna är de som står mitt emot varandra i cirkeln – som korall och äppelgrönt – och det är bevisat att våra ögon dras till sådana färgkombinationer.

Att välja flera färger från samma färgfamilj är en bra idé. Foto: Ifi

3. Flera nyanser från samma familj
När du blandar starka och svaga nyanser från samma färgfamilj förhindrar du till exempel att en färg som ljusrosa blir för barnslig, medan en knallrosa färg inte tar över helt. En annan trevlig kombination är ljust mintgrönt tillsammans med någonting smaragdgrönt.

  Här är de grundläggande färgerna grönt och rosa, med tillägg av lila och korall. Foto: Fargerike

4. Du måste inte hålla dig till två färger
Vissa tycker att det bli för kaotiskt och rörigt om man blandar flera olika färger i samma rum, men samtidigt kan det vara lite ”för” perfekt och enformigt att bara hålla sig till två.

Ett tips är att börja med två färger, för att sedan lägga till mer färg efter hand. En bra tumregel är att använda varje ny färg minst tre gånger i samma rum, för en mer sammanhållen känsla.

Om du väljer att måla väggarna i den här gula färgen, kan det vara klokt att låta inredningen vara mer neutral. Foto: Flügger

5. Ha alltid med några neutrala färger
Om du har färgglada väggar, mattor och möbler så kommer du till slut att bli trött i ögonen – oavsett hur välgenomtänkta färgerna är. Trä, ull, sten och andra naturmaterial är bra neutraler, liksom färgerna vitt, beige och grått.

Källor: Gjøco, At home in love och norska Informasjonskontoret for farger og interiør (IFI).

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar