5 tips – compact living

Boytan i hemmet ska inte sätta käppar i hjulen för hur du ska kunna röra dig. Compact living handlar om att skapa mer plats om man bor litet eller att utnyttja varje kvadratmeter om man bor stort. Här kommer 5 tips för compact living.   


Släpp in ljuset!

Ljusa nyanser på väggarna har en förmåga att få vilket rum som helst att upplevas som större. Det är något med hur det naturliga ljuset reflekteras. Har du gardiner till fönstren bör du se till så att de inte begränsar ljusinsläppet eller stänger ute ljuset helt. I så fall: skippa dem direkt. Det är inte deras syfte. Gardiner ska snarare skapa ett ombonat och mysigt hem och då behövs naturligt ljus!

Därför ska du lyfta upp allt från hallgolvet

I hallen kan du börja med att märka ut ytor och vrår som står tomma. Har du en vägg som ekar tom kan du bygga in hyllplan eller skruva upp hyllor. Lyft upp allt från golvet och ställ det på olika hyllplan. Frigör golvet och satsa på en stor, rund hallspegel. Det är snyggt!

Få rummet att kännas större – förvara längs väggarna

Man väljer ofta ut det allra största rummet till vardagsrum. Det beror kanske främst på att vardagsrummet är mittpunkten och mötesplatsen för familj, vänner och bekanta. Det är där ni umgås, spelar spel och ser på TV. Använd motiv och inredningsstilar du tycker om, men – precis som i hallen – handlar det om att förvara längs med väggar eller i skåp. Gör du det kommer vardagsrummet att kännas större och takhöjden lyxig!

Högt i tak är definitivt något du bör sträva efter. I badrummet kan du skruva ner tjocka, breda skåp i vilka du ändå bara förvarar tandborste, tandkräm, deodorant, parfym och tops. Ställ allt på hyllplan istället och varför inte fästa en spegel bakom så att badrummet känns ännu större.

Satsa på möbler som är lagom stora!

En tumregel är att satsa på möbler som är lagom stora. Har du möbler som är för stora kommer rummet att kännas mindre än vad det kanske i själva verket är. Det kommer dessutom begränsa dig i hur mycket du kan röra dig. Det är smartare att satsa på möbler som passar in beroende på hur stor golvytan är. Det får även möblerna att komma till sin fulla rätt. Helheten är viktigare än möblerna i sig, så att säga, när det handlar om compact living.

Visa upp porslin och torrvaror!

I köket kan du börja med att skruva ner stora, tunga skåp från väggarna och skruva upp, eller bygga in, hyllor istället.

Ta fram porslin, tallrikar och bestick och ställ på hyllorna. Visa upp istället för att gömma undan. Alla torrvaror kan du lägga i snygga glasburkar. Det är ett snyggare sätt att presentera ris och pasta på. Ett kök utan köksskåp upplevs som större. Vem skulle inte vilja ta tag i storkoket i ett kök som känns stort, varmt och inbjudande?

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar