5 tips – compact living

Boytan i hemmet ska inte sätta käppar i hjulen för hur du ska kunna röra dig. Compact living handlar om att skapa mer plats om man bor litet eller att utnyttja varje kvadratmeter om man bor stort. Här kommer 5 tips för compact living. 

 

Släpp in ljuset!

Ljusa nyanser på väggarna har en förmåga att få vilket rum som helst att upplevas som större. Det är något med hur det naturliga ljuset reflekteras. Har du gardiner till fönstren bör du se till så att de inte begränsar ljusinsläppet eller stänger ute ljuset helt. I så fall: skippa dem direkt. Det är inte deras syfte. Gardiner ska snarare skapa ett ombonat och mysigt hem och då behövs naturligt ljus!

Därför ska du lyfta upp allt från hallgolvet

I hallen kan du börja med att märka ut ytor och vrår som står tomma. Har du en vägg som ekar tom kan du bygga in hyllplan eller skruva upp hyllor. Lyft upp allt från golvet och ställ det på olika hyllplan. Frigör golvet och satsa på en stor, rund hallspegel. Det är snyggt!

Få rummet att kännas större – förvara längs väggarna

Man väljer ofta ut det allra största rummet till vardagsrum. Det beror kanske främst på att vardagsrummet är mittpunkten och mötesplatsen för familj, vänner och bekanta. Det är där ni umgås, spelar spel och ser på TV. Använd motiv och inredningsstilar du tycker om, men – precis som i hallen – handlar det om att förvara längs med väggar eller i skåp. Gör du det kommer vardagsrummet att kännas större och takhöjden lyxig! 

 

 

Högt i tak är definitivt något du bör sträva efter. I badrummet kan du skruva ner tjocka, breda skåp i vilka du ändå bara förvarar tandborste, tandkräm, deodorant, parfym och tops. Ställ allt på hyllplan istället och varför inte fästa en spegel bakom så att badrummet känns ännu större. 

Satsa på möbler som är lagom stora!

En tumregel är att satsa på möbler som är lagom stora. Har du möbler som är för stora kommer rummet att kännas mindre än vad det kanske i själva verket är. Det kommer dessutom begränsa dig i hur mycket du kan röra dig. Det är smartare att satsa på möbler som passar in beroende på hur stor golvytan är. Det får även möblerna att komma till sin fulla rätt. Helheten är viktigare än möblerna i sig, så att säga, när det handlar om compact living. 

Visa upp porslin och torrvaror!

I köket kan du börja med att skruva ner stora, tunga skåp från väggarna och skruva upp, eller bygga in, hyllor istället.

Ta fram porslin, tallrikar och bestick och ställ på hyllorna. Visa upp istället för att gömma undan. Alla torrvaror kan du lägga i snygga glasburkar. Det är ett snyggare sätt att presentera ris och pasta på. Ett kök utan köksskåp upplevs som större. Vem skulle inte vilja ta tag i storkoket i ett kök som känns stort, varmt och inbjudande?  

 

 

Linda Bengtzings favoritprylar i hemmet.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar