5 tips – så inreder du hallen

Om köket är husets hjärta och vardagsrummet är händelsernas centrum. Vad är då hallen? Jo, husets kanske viktigaste rum. Här får du ett knippe inredningstips, 5 stycken mer exakt.


Tips 1: Underskatta aldrig bra förvaring

Har du en liten eller stor hall hemma? Oavsett vad så är förvaring A och O. Förvaring kan se ut på lite olika sätt. I ärlighetens namn har vi nog sett alla tänkbara varianter. Det faller sig naturligt att vi tar efter, ”apar” och inspireras.

Den kanske smartaste (och snyggaste) förvaringen är den i trådkorgar, träkorgar och trälådor. Var du placerar ut dessa korgar beror lite på vilket utrymme du har och hur det ser ut i hallen. Har du vägghängda hyllor, väggfast förvaring eller skåpsförvaring? Fördelen med snygga korgar i naturmaterial är att du med fördel kan låta de stå framme. Du behöver inte gömma de bakom tunga dörrar. Har du högt i tak i hallen kan du förvara längst väggarna och högre, och högre och högre upp. Det gör att du frigör golvutrymme och på så sätt kan du hälsa en ny skohylla välkommen.

 

Tips 2: Tapeter har positiva effekter

Tapeter har många positiva effekter för olika rum. Alla tapeter förmedlar en känsla och det finns en hel ocean att välja bland. Du kan ha mönstrade tapeter, ljusa tapeter eller mörka tapeter. Kulören sätter tonen och det är viktigt att färgen passar väl med övrig inredning, golvtyp och annat. Det roliga med tapeter är att du verkligen kan ta i så att du spricker och prova dig fram. Ta med dig tapetprover hem och prova hur de olika nyanserna fungerar i olika slags ljus. 

Tips 3: Spegel, spegel på väggen där!

Kan man verkligen kalla en hall för just en hall om det inte finns någon spegel? Nja. Eller nej, menar jag. Speglar fyller viktiga funktioner som man kanske inte alltid tänker på. Speglar kan få rum att se mycket större ut och fördelar ljuset på ett unikt sätt. Precis som med tapeter finns det oändligt många varianter på speglar. Det finns runda, ovala, rektangulära och fyrkantiga. Du kan även sätta upp speglar som du gör med tavlor och skapa en spegelvägg. Det är även praktiskt att ha en spegel tidiga morgnar. Speciellt om det är kö in till badrummet och du har bråttom iväg. Vi har alla varit där. 

 

Tips 4: Bänkar – för ordningens skull

I hallar modellen större är det viktigt med en bänk, skänk eller skåp. Där kan du lägga sådant du annars brukar springa runt och leta efter i timmar. En avlastningsyta är alltså en bra sak. Där kan du förvara mobiltelefoner, nycklar och plånböcker. Du kan piffa upp hallen genom att ställa en växt på bordsytan, eller varför inte flera olika. I hallar modellen mindre kan du istället sätta upp hyllor eller kanske ett nyckelskåp på behändig höjd. Det är skönt att ha allt samlat på ett och samme ställe, eller hur? 

Tips 5: Håll smutsen ute!

Det är nästan kutym att ha en dörrmatta precis vid tröskeln. Annars ser det inte ut som en hall. Förutom det trevliga budskapet som står på de flesta dörrmattor (välkommen hem) så håller du smutsen ute från bostaden. En dörrmatta gör att grus och lort stannar på mattan, förhoppningsvis. Det finns dörrmattor i olika storlekar och i olika material, hampa och gummi är rätt vanliga. Se till att du köper en dörrmatta i bra material som håller en hög kvalitet. Det gör att mattan håller längre. Inte att förglömma: det är viktigt var du placerar dörrmattan någonstans. Den ska placeras rakt ner och den ska ligga i vägen. Du ska inte kunna missa den när du kliver in.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar