5 tips – så inreder du sovrummet

Sugen på att inreda sovrummet? Kanske byta belysning eller hitta nya förvaringsmöjligheter? Här får du några tips.


Tips 1: Viktigt att inreda praktiskt

Vad vill du kunna göra i sovrummet förutom att sova där? Det finns en del oskrivna regler och alla har vi olika behov. En del anser att det är ett måste att ha en TV på väggen och en del anser att den absolut inte hör hemma i sovrummet. En del vill ha många speglar i sovrummet och kanske ett sminkbord. En del tycker att sminkbordet bättre lämpar sig i hallen. 

När du inreder sovrummet är det viktigt att du tänker på att det ska vara praktiskt. Du ska trivas i sovrummet och allt ska få plats. Beroende på var eluttagen sitter och var ljuskällorna finns så kan du själv välja hur och var du vill placera sängen och nattduksborden. Du kanske vill ha någonstans att sitta också? Kanske en fåtölj eller sittpuffar.

Tips 2: Nöj dig inte med en taklampa

Det allra vanligaste är att vi har en taklampa som bas och sedan kombinerar denna med andra ljuskällor. När vi städar sovrummet eller klär oss på morgonen vill vi ha starkt ljus. På sena kvällar vill vi kunna tona ner ljuset och ha mysigt ljus från sänglampor, så kallad punktbelysning, eller ljus från ljusslingor. De flesta brukar lösa detta genom att installera en dimmer till taklampan. Flera olika ljuskällor är dock att föredra. 

Så får du mysbelysning i sovrummet

Tips 3: Balans och harmoni får oss att sova bättre

Vad kan du om Feng Shui förutom att det är en uråldrig vetenskap? Man kan säga att Feng Shui används både i naturen och i hemmet och syftar till att skapa balans och harmoni i både kropp och själ. Feng Shui går ut på att skapa ett flöde av energier som får oss att må bra, och i sovrummet: sova bättre. Det är viktigt att sängen placeras på rätt sätt och att vi undviker sådant som gör oss stressade eller får oss att tänka på annat än just sömn och avkoppling. Från sängen ska man kunna ha uppsikt över dörren och inredningen ska bestå av mjuka och ljusa färger och former. 

Tips 4: Övermöblera inte och ha bra förvaring

Ta bort sådant som ligger framme och skräpar. Ett bra sätt att lösa detta på är genom att ordna med bra förvaringsmöjligheter. Försök att inte övermöblera sovrummet eller att ta ut svängarna alldeles för mycket när det kommer till prylar, hyllor och annat. Sängen ska hamna i blickfånget och sängen ska vara huvudpersonen. Det är även snyggt om säng och sängbord matchar i material och färg. När det kommer till förvaring så kan du antingen ha hyllor, en rymlig garderob eller utdragbara sänglådor under sängen. Det finns mycket plats att spara genom att ha bra förvaring. 

Tips 5: Fötterna älskar en mjuk matta

Det är faktiskt ganska skönt att kliva upp på morgonen och ställa sig på en mjuk matta. Det är inte lika skönt att ställa sig på ett kallt trägolv. Hur du ska placera mattan beror på hur stor den är i relation till sängen. En lite mindre matta kan du placera vid sängens fotända så att åtminstone halva sängen står på mattan. Köp en matta som är lika bred (eller något bredare) än sängen. Har du möjlighet kan du även satsa på att lägga en heltäckningsmatta i sovrummet.

Så får du ett sovrum du kommer älska

Så tar du bort gammalt stearin från ljuslyktan.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar